art, culture, networks

Festival Multiplace Bratislava

Monday, 2 May 2011 · by danka

Medzinárodný festival Multiplace sa už po desiatykrát predstaví so sériou akcií zameraných na interakciu kreativity, kultúry a technológií. Tento rok sa bude konať od 2. – 8. mája, už tradične na viacerých miestach v 7 mestách sveta vrátane Bratislavy. Prinesie so sebou umelcov z Ameriky, Austrálie, Českej republiky, Holandska, Islandu, Nemecka, Kanady, Španielska a Veľkej Británie. Jubilejný ročník festivalu sa ponesie v duchu REMAKE: re-interpretácie inšpiratívnych diel z histórie umenia nových médií. Bratislavskí diváci sa môžu tešiť na výstavu, tvorivé dielne, interaktívne inštalácie, televízne vysielanie, koncerty elektronických hudobníkov a audiovizálne performancie, ale aj prezentácie a diskusie s umelcami.

Bratislavská časť festivalu odštartuje v pondelok 2. mája o 19.00 vernisážou výstavy Multiplace Expo v nových priestoroch Galérie Enter, ktorú naplnia čerstvé multimediálne inštalácie. Jej súčasťou bude aj workshop a séria performancií počas vernisáže. Z výstavy by vám určite nemala ujsť projekcia na 3D objekty írskeho umelca Ocusonica, ktorá spracováva nahrávky z experimentálneho televízneho štúdia z 80. rokov, kresliaci stroj Václava Pelouška, ktorý bude svojou aktivitou reagovať na dáta generované dianím v rámci festivalu, alebo počítačová inštalácia Jana Nálepu vytvárajúca zvuky na základe partitúr slovenského umelca Milana Adamčiaka.

O deň nato, 3. mája, sa v A4 – nultom priestore odohrá multimediálny trojkoncert Multiplesk: priamo z rakúskeho Donaufestivalu pricestuje laserová šou austrálskeho umelca Robina Foxa, predstaví sa nemecký vokalista, skladateľ a performer Alex Nowitz, využívajúci vo svojom predstavení prerobené bezdrôtové ovládače herných konzolí na samplovanie vlastného hlasu a na záver Španiel Víctor Mazón s hacknutými elektronickými zariadeniami a na mieru pripravenou interaktívnou projekciou. V tento deň sa spustí tiež festivalové vysielanie umeleckých videí pod názvom Multiplace.TV na káblovom okruhu TV centrum v bratislavskom Starom Meste.

V A4 sa budú konať aj ďalšie dva koncertné večery: 6. mája to bude exkluzívne vystúpenie Austrálčana Bena Frosta, ktorý žije síce na chladnom Islande, avšak na svetovej scéne súčasnej hudby je čoraz viac “hot”. Oceán drónov, intenzívnych, pomaly sa meniacich zvukových plôch so sebou prinesú špičky v tomto žánri elektronickej hudby na koncerte Dronology 7. mája: kanadský umelec Tim Hecker, jeden zo zakladateľov huodobného minimalizmu Phill Niblock a mladý holandský saxofonista a elektronik Thomas Ankersmit, vydávajúci na prestížnom labeli Touch.

Multiplace bude prebiehať aj v novom kultúrnom priestore Midl_space na Župnom námestí (Dom novinárov). Pre divákov je pripravený súčasný scénický tanec s využitím interaktívnej projekcie Hláskuj [jestli můžeš] režisérky Jitky Semotamovej, či inštalácia Ripple Borisa Vitázka, mapujúca zvukovými stopami výškový svetelný terén Bratislavy s možnosťou zapojenia pohybov vášho vlastného tela. Rôzne podoby tvorivého prístupu k textu a internetu budú hlavnou témou Mulitouthere, večierku prezentácií a performancií, ktorý návštevníkov presvedčí o tom, že elektronická literatúra je interaktívna, nápaditá a predovšetkým hravá.

Prezentačno-diskusná session Guča bude plná nápadov a umeleckých projektov – performance Angličana Dana Stowella alias MCLD spája beatbox s programovaním, umelecká skupina Tač.ka z Bosny porozpráva o tom, ako využiť komunikačné technológie na sociálnu a inštitucionálnu kritiku a britskí multimediálni umelci David Strang a Vincent van Uffelen predstavia svoje site-specific projekty. Retro inštalácia starej československej izby spojená so živým hudobným preformance skupiny Stereotip Monoton je prísľubom príjemne stráveného posledného dňa festivalu. A napokon sa v A4 predstaví kolekcia videí, digitálnych animácií a špeciálnych efektov, ocenená minulý rok na najväčšom svetovom festivale technologického umenia Ars Electronica.

pošli na vybrali.sme.sk

Tags:

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment