art, culture, networks

Sprava z mitingu Multiplace, 9.11.2008 v Bratislave

Tuesday, 9 December 2008 · by db

V nedelu 9.11. sme v Bratislave spravili stretnutie Multiplace, prislo vyse 20 ludi:
Barbora Kalinova (VSMU Bratislava)
Barbora Sediva (FaVU Brno, Atrakt Art Bratislava)
Dusan Barok (societyofalgorithm)
Dusan Dobias (Stanica Zilina)
Erik Bartos (AKU Banska Bystrica)
Guy van Belle (societyofalgorithm, Col-me Bratislava, OKNO Brusel)
Hajni (Budapest/Brno)
Ivana Madariova (SPACE Bratislava)
Joanna Pianka (z viedenskej siete Netznetz.net)
Katarina Gatialova (13m3 Bratislava)
Lenka Dolanova (FAMU+IIM Praha)
Magda Kobzova (FAMU Praha, Col-me Bratislava)
Marisa Riskova (13m3 Bratislava)
Maxigas (Budapest)
Michal Kindernay (societyofalgorithm, Skolska28 Praha)
Michal Murin (AKU Banska Bystrica)
Milos Vojtechovsky (Institut Intermedii+FAMU Praha)
Oliver Rehak (Atrakt Art Bratislava)
Robo Parso (Stupid, FreeDom Bahon)
Slavo Krekovic (Atrakt Art Bratislava, A4 Bratislava)
Viktor Feher a Lu (Kasarne Kosice)
Zdenka Konecna (13m3 Bratislava)

V Jihlave sme sa bavili pomerne vseobecne, teraz debata nabrala konkretnejsi raz. Uistili sme sa, ze Multiplace nie je standardny festival v zmysle prezentacie uz realizovanych prac, a je skor priestorom pre sietovu, kolaborativnu realizaciu novej tvorby napriec zanrami, mediami, temami a kulturami. Oproti minulemu rocniku zaciname o cosi skor, mame stale pol roka na pripravu.

Tematickost..

Urcit si temu ci ponechat program otvoreny? Ak tak kto ju urci? Stanovenie jednej temy “zhora” castokrat nuti ucastnikov srobovat na nu veci na ktorych robia. Pre niektorych je zaujimave uz len to, ako sa na nej dokaze zhodnut tolko ludi.
Z viacerych stran zaznelo, ze temou v nasom pripade je samotny format, metoda festivalu – vola zdielat, spolu-pracovat “v sieti”. Ako vytvorit nieco skutocne spolu v tak pestrom kruhu ludi, organizacii, postojov, skusenosti a zaujmov? Potrebujeme vychadzat z vlastnych, miestnych, osobnych a organizacnych podmienok a tem a hladat spolocne stycne body. Mame ich uz niekolko.

Ucast ako vklad..

Stycny bod mozeme chapat ako vstup, ‘vklad’ od kazdeho zucastneneho. Vo forme myslienky, navrhu, komentaru, alebo staci uplne mala vec, ktoru bude kazdy ucastnik ako sucast svojho prispevku vkladat do spolocneho priestoru, aby sa na nu mohli napojit, aby s nou mohli pracovat ostatni. Nech uz to je koncept pre participativne/otvorene dielo, vysielanie streamu, vyslanie publika autobusom do inych lokacii, vyslanie organizatora spolu-realizovat akciu u ineho organizatora, atd.

=> Hra s platenym clenstvom, alternativne ekonomiky..

Bavili sme sa tiez o penaznom vklade ako takom – niekolko ludi prispeje do spolocneho budgetu urcitu hotovost a dalej s nou manipuluju spolocne. Koncept takejto hry s platenym clenstvom priamo zapada do konferencie-workshopu-happeningu o alternativnych ekonomikach, ktoru chce v Brne pocas MTP zorganizovat Barbora S. Idea konferencie zase volne suvisi s kontextom festivalu o katastrofach ApokalyptIkon, ktory v lete v BA pripravilo 13 kubikov. Konferencia je v priprave, vase napady a navrhy smerujte Barbore alebo na programovy mailing list.

=> Streaming, interaktivne steny..

Co sa tyka technologickych vstupov, minuly rocnik sa uz vela akcii veselo streamovalo. Ako povedala Joanna, stream je v tomto ohlade prvy krok, otazkou je ktory je druhy.. Ako dalej stavat na streamingu? Stupid napriklad hovoril o tom, ze MTP je dobrym dovodom pre ludi z dedinky vykrocit z domu von, za kulturou. Ma predstavu prepojenych priestorov, v ktorych by ludia navzajom interagovali prostrednictvom velkej nastennej projekcie. Je na co nadvazovat – podobne uvazoval minuly rocnik projekt Cafe Obsessions (stream medzi kaviarnami), interaktivnou stenou sa otvaral v roku 2000 prazsky priestor NoDimension. Na april je planovanych viacero streamov, bude im vyhradena hlavna stranka festivalu – a bude ich mozne preberat aj na dalsich weboch a fyzickych priestoroch.

=> Seria workshopov sietoveho umenia..

V Budapesti minuly tyzden prebehol prvy zo serie styroch workshopov, realizovanych piatimi organizaciami (Institut Intermedii Praha, Col-me Bratislava, AKU Banska Bystrica, Polska spolocnost pre elektroakusticku hudbu Krakow, Katedra intermedii MKE Budapest). Ucastnici na dielni tvorili zvukove instalacie a sietove umelecke projekty. Nadvazujuca dielna v Prahe bude venovana fyzickemu programovaniu a bastleniu – ucastnici budu menit jednoduche technicke objekty kazdodenneho uzivania na nastroje vhodne pre umelecke performance. Nasledne je v Banskej Bystrici planovany Pure Data workshop venovany algoritmickemu vizualnemu umeniu. Organizatori uvazuju, ze seriu workshopov zavrsia zaverecnym v Bratislave pocas Multiplace. Viac info: http://www.iim.cz/wiki/index.php/Coop Ucast na dielnach je otvorena aj vam.

=> Voda..

Michal K, Lenka D a dalsi zacinaju pracovat na projekte zvukovych nahravok riek, na ktorych chcu neskor stavat instalaciu a/alebo performance. Ako potencialny prezentacny priestor maju vytypovany objekt veze pri Vltave v Prahe. Voda ako tema zarezonovala aj u ostatnych na stretnuti, budeme ju dalej rozvijat.

=> Participujuce publikum..

Pri uvazovani o spolocnych projektoch by sme nemali prestat mysliet na divaka. Dohovarame sa navzajom ako organizatori a spolupracujuci umelci, no pri prezentacii/realizacii diela je pritomne aj publikum. Relevantna je otazka, ci je tento termin v kontexte MTP stale vhodny, vela vystupov festivalu nie je formovanych ako zabava pre konzumujuce obecenstvo, castokrat je zaujimave, ked na akciu nepride 400 “divakov”, ale 15 “ucastnikov”. Tu je namieste otazka, ako v dobe (personalizovanych) socialnych sieti uvazovat o ludoch, ktorych sme kedysi nazyvali (anonymnym) “publikom”, ci (anonymnou) “verejnostou”. Naskyta sa nam bohaty priestor pre projekty, postavene na participacii, kedy je skor otazkou ako ludi zapojit, nez ako ich prilakat do hladiska. Cakame na vase projekty, a prispevky do diskusie.

=> Prepajanie miest, mobilita teamov a divakov, cestujuce projekty..

Pre Joannu (profesiou architektka) je Multiplace novinkou, a prvou vecou, co ju napadlo v suvislosti s programom, bolo prepajanie miest. Hovorili sme o tom, ze v ramci kazdeho dna festivalu moze byt “zaostrene” na ine mesto. A o autobuse s umelcami a navstevnikmi festivalu, ktory don vzdy smeruje.
Dusan zo Stanice hovoril ze Stanica ma zaujem realizovat a zucastnovat sa sietovych projektov. O.i. moze s inymi organizatormi zdielat publikum – Stanica prispeje na naklady na jeho dopravu medzi lokaciami (zo Ziliny a/alebo do Ziliny). Takisto moze inym organizatorom “zapozicat” ludi zo svojho teamu, v ramci akychsi kratkodobych rezidencii pred a pocas festivalu.
Aktualna je tiez mobilita pripravenych projektov – napriklad Bystrica ukuchti performance, a posunie ju dalsim mestam.

=> Dalsie idey na MTP projekty..

Barbora S spomenula iniciativu Dusana Urbanca, ktory pracuje na solarnom paneli ako alternativnom zdroji energie napr. pre instalacie. Ma zaujem ho poskytnut ako nastroj dalej sieti.

Maxigas zacina pracovat na “prazdnom” robotovi, vyprazdnenej naprogramovanej schranke, ktora bude na dialku ovladnutelna uzivatelom. Spomenul tiez projekt “reverse search engine” – vyhladavac webstranok, ktory vyhodi iba vysledky, ktore su – cenzurovane.

Michal M avizoval, ze dalsi rocnik festivalu VAF(ex) v Banskej Bystrici sa uskutocni pocas Multiplace.

Dusan B pracuje (v spolupraci s prazskou AVU) na nastroji pre kolaborativnu tvorbu eseji a teoretickych textov v audiovizualnom online prostredi. V plane je tiez vzkriesenie tematickych diskusii na mailing liste mtp-teoria.

Na bratislavsky Dom umenia je podany projekt vystavy medialneho umenia, ktory by na Slovensko v aprili priniesol prace o.i. zo Sarajeva, Moskvy, ci Prahy. Cakame na vysledky.

Na stretnutie dorazili aj ludia z kosickych Kasarni. Objekt maju k dispozicii uz len 2 tyzdne, do konca novembra. Na 29.11. chystaju rozlucku s priestorom, na ktoru vas pozyvaju. Do festivalu sa zapoja uz z pravdepodobne ineho miesta.

Novy priestor hlada tiez 13 kubikov.

Uz v Jihlave Frantisek Z z prazskeho Digilabu avizoval, ze Artycok.tv ma zaujem spolupracovat na video dokumentacii projektov festivalu.

Okrem tych vsetkych, ktorych sme spomenuli vyssie a v sprave z Jihlavy, sa do dalsieho rocnika festivalu hodlaju zapojit aj dalsi:
* Galeria Bunker v Nitre – pravdepodobne formou otvorenej vyzvy
* Natasa & MIT Lab Boston
* Elsa Vieira (aka Monkeyfish), http://roguewaves.net/

Ak o vas dalsich este nevieme, ohlaste sa sem na mailing list alebo niekomu inemu.

Ko-financovanie projektov..

Deadline na program Umenie v MKSR bol posunuty z novembra na januar. Do decembra by sme mali mat vyjasnene jednotlive projekty, ktore budu ziadat o spolocny grant na realizaciu.

Ziadost o grant na program je v priprave aj v Cechach.

Dalej..

Dohodli sme sa na dalsom programovom stretnuti, v januari. Datum a miesto su zatial otvorene.

pošli na vybrali.sme.sk

Tags: · , ,

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment