art, culture, networks

CIANT workshop_vcerajsie predstavenie

Wednesday, 30 April 2008 · by erebom

Výstup z workshopu CIANT

 

Utekáme z Brna, kde nás Denisa Kera strhla svojou prednáškou o baktériálnych videoartistoch a potencionálnych portrétoch chimér, ktoré možno už o chvíľu budeme obdivovať v galériách.

Cesta je ťažká, Dušan nás zláka na pizzu, ktorá vraj nie je tá najlepšia v Brne, ale dá sa :)

Bavíme sa o námesačnosti a zombikoch,  o pocikávaní sa a ani si to nemáme kedy všimnúť, už kráčame po námestí SNP a potom do tmavej sály a4, meškáme, takže nestihneme zažiť, ako sa Petra vynorí spod čiernej plachty a tancuje pod sieťou lejzrov.

Scéna je postavená z nízkych svetelných stĺpov, medzi ktorými  prebieha tanečná improvizácia odrážajúca sa od emotívnych tónov klavíru, ktoré akoby trochu uzemňovali  veľké množstvo prvkov pôsobiace na divákov z javiska-ktoré tentokrát neznamená len scénu a tanečníčku, ale aj to čo je za nimi- plátno a video. Tých, čo ešte nemali možnosť vidieť iné performance skupiny ciant, možno premýšľajú nad tým, ako je stvorená postava na plátne. Ivor mi večer po predstavení rozpovie príbeh jeho vstupu do ciantu,  kde aplikoval svoj nápad z videohry a upravil ho pre spoluprácu v skupine.

Postava vyzerá giganticky, pohybuje sa na plátne v súlade s pohybmi tanečníčky na scéne a zároveň medzi zemou a … ? neviem, nerospoznala som obrazové detajly  vizuálov, ktoré boli premietané na krajoch plátna.

Menia sa farby v svetelných stĺpoch, menia sa pohyby, menia sa vizuály, občas zasvietia lúče a rozlomia tmavý priestor, mne sa zas po čase v hľadisku začína lámať pozornosť, napriek tomu, že v niektorých momentoch mi prebehnú po chrbte zimomrivaky.

Uvedomujem si, že tento blog v sebe nemá žiaden záver, hádam toto namiesto záveru: špeciálne uznanie patrí kostýmerke, ktorá vytvorila Petre kostým za pol hodinu. Zuzana si super !!!

 

 

 

pošli na vybrali.sme.sk

Tags:

1 response so far ↓

  • 1 dodo // May 1, 2008 at 17:06

    hoho, no bolo to celkom zaujimave predstavenie, na to ze to bolo spichnute za dva dni… nech zije laser!

Leave a Comment