art, culture, networks

G8 rokuje o dokumente ACTA

Sunday, 6 July 2008 · by db

O niekoľko dní svetová politická elita pravdepodobne rozhodne, či sa skupine amerických mediálnych korporácií a právnikov podarí presadiť spôsob, ako sa bez súdneho splnomocnenia preberať kohokoľvek internetovou aktivitou a konfiškovať laptopy na letiskách. Nech si v OSN, WIPO či krajinách mimo G8 hovorí kto chce čo chce..

..na programe summitu G8 v Tokyu, ktorý začína zajtra, je totiž popri rozvojovom programe pre Afriku, klimatických zmenách, terorizme, zastavení šírenia nukleárnych zbraní a strastiach svetovej ekonomiky aj — prípadné schválenie dokumentu ACTA, ktorý má výrazne pritvrdiť v potláčaní porušovania duševného vlastníctva. Dokument ide omnoho ďalej ako momentálne debatovaný IPRED2, ktorý je v EÚ namierený proti komerčnému pirátstvu.

The Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is a proposed plurilateral trade agreement that would impose strict enforcement of intellectual property rights related to Internet activity and trade in information-based goods. The agreement is being secretly negotiated by the governments of the United States, the European Commission, Japan, Switzerland, Australia, New Zealand, South Korea, Canada, and Mexico. If adopted at the 34th G8 summit in July 2008, the treaty would establish an international coalition against copyright infringement, imposing a strong, top-down enforcement regime of copyright laws in developed nations. (wikipedia)

Návrh dokumentu, ktorý bol uverejnený koncom mája na portáli wikileaks.org, hovorí o viacerých nových opatreniach. Bezpečnostní pracovníci na letiskách a iných medzinárodných hraniciach majú byť oprávnení prevádzať náhodné ex officio prehliadky laptopov, MP3 prehrávačov, a mobilov. V prípade objavenia nelegálne stiahnutej alebo grabnutej hudby, filmov alebo softvéru majú môcť cestujúceho pokutovať a jeho prístroj(e) skonfiškovať alebo zničiť. Internetovým poskytovateľom má byť udelená povinnosť poskytovať informácie o podozrivých porušovateľoch autorského práva bez súdneho príkazu, čo by uľahčilo hudobnému priemyslu žalovať zdieľajúcich užívateľov, a autoritám zase odstaviť nekomerčné torrentové služby. ACTA by vytvorila svoj riadiaci orgán mimo existujúce medzinárodné inštitúcie ako WTO, World Intellectual Property Organization (WIPO), či Organizáciu spojených národov.

Dokument vzišiel v minulom októbri z iniciatívy americkej (kvázi-)ministerky obchodu a piatich členov Kongresu z výboru pre IP a pirátstvo, ktorých volebné kampane boli, ako inak, sponzorované korporáciami ako Time Warner, News Corp, Sony Corp, či Walt Disney.

Viac informácií:

pošli na vybrali.sme.sk

Tags: · , ,

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment