BlogO MultiplaceNewsletterWikiPodporaPressKontaktLoginEnglish


 
 
 
Kyberia vs Facebook / Fabuš / Cabowitz
  Reflexy: Súčasný poľský animovaný film
       
 

 
15. apríl 2009 18h, NoD Roxy, CZ_Praha
Daniel Hromada (SK/CZ), Pavel Neuman (CZ), Palo Fabuš (CZ), Michal Cabowitz (CZ)
NoD Roxy, DigiLab AVU
prezentácia, diskusia, streaming, prednáška
 
Kyberia guild vs Facebook matrix
Daniel Hromada (Hromi) a Pavel Neuman

Hromi: “Dajte mi jediný rozumný důvod, proč bych se měl zaregistrovat na facebook.”
Po krátké prezentaci specifik social (společenských) médií a sítí bude následovat moderovaná diskuze skeptického postoje Daniela Hromady (Hromi) vůči Facebooku a obhájce současného sociálního fenoménu Pavla Neumana, experta na social média.
Hromi je tvůrce legendární sociální sítě Kyberia.sk, která je už několik let spojuje tisíce nekonformně smýšlejících lidí od hackerů až po umělce. Autorův stále více a více rezervovaný postoj k sociálním sítím je zejména spojován s poslední vývojovou verzí kyberie - 2.3, která neuspěla ve svých snahách ustanovit jistý nový model internetové demokracie.
Hromiho oponent Pavel Neuman, který se trendům na webu věnuje na blogu BuzzMag naopak podobná uzavřená společenství považuje za pseudo-aktivizmus. „Jedním z výrazných rysů (web 2.0 služeb) je, že se jedná o služby, jejichž užitná hodnota roste s počtem uživatelů,“ říká Neuman a dodává, že srovnávat tak Kyberii s Facebookem není zcela na místě.
http://kyberia.sk
http://buzzmag.cz

Já, My a Oni: Komunikace a odpovědnost v dnešní společnosti
Palo Fabuš

Co mají společné graffiti, záchodová poezie, reality shows, reklama, internetové diskuse, ti nahoře a ti dole, ti slavní a ten zbytek, narcismus a odpovědnost?
Přestože již nějakou dobu lze pozorovat pokles moci a dosahu politických a mediálních autorit, pořád máme tendenci uvažovat ve vztazích: My a Ti druzí, Ti nahoře a Ti dole nebo Ti slavní a Ti anonymní. Toto binární uchopování světa kolem nás sice usnadňuje naše rozhodování, ale významně zastiňuje způsob jakým je dnes přerozdělována moc. Nezanedbatelná část moci se díky demokratizaci médií přelila na anonymní publika - na nás, kteří se ve skutečnosti anonymitě vzpíráme. Cílem přednášky je ukázat, že část odpovědnosti, která byla doposud kladena na velké hráče na mediálním poli, se dnes přesouvá na "obyčejné" uživatele/diváky/občany. Povědomí o této odpovědnosti však přesto pokulhává a vina je spatřována na místech, kde už jí není tolik jako kdysi.
http://palofabus.net

Fluxus / pd / livecoding
Michal Cáb

O možnostech, výhodách a nevýhodách livetimecodingu. O software fluxus, pd a
pomíjivém toku dat. Počítačový kód nemusí být nahlížen jen ve své statické podobě - jako program, jenž jednou pro vždy dobře plní svou funkci. Stejně dobře může být kód nahlédnut jako proces v čase, který se objeví a zmizí. Na poli audiovize je zaznamenatelný posun od užívání hi-tech nástrojů k ubastleným krabičkám a stejně tak na poli software od komerčních programů k vlastním kódům.
http://www.cabowitz.com

http://dl.avu.cz/lang/cz-cs/2009/03/kyberia-guild-vs-facebook-matrix/
http://nod.roxy.cz/?p=686
http://multiplace.ning.com/events/kyberia-vs-facebook-fabus
http://facebook.com/event.php?eid=62386292721
 


Palo Fabuš is the culture publicist, critic and theorist. Not a journalist. His former interest in new media has progressively evolved into wide study of contemporary culture applying a variety of approaches such as sociology, media studies, art theory and philosophy. His research centers these days mostly on the relationship of ICT and evolution of cultural values, contemporary zeitgeist and perception of time.

Since 2009 editor of Umělec. Teaches Social Media course at Department of Media Studies and Journalism FSS MU Brno and occasionally FF MU Brno, FaVU Brno, FIT VUT Brno, FAMU Prague, AVU Prague. Studied Bc. (Applied Informatics) at Faculty of Informatics, Masaryk University in Brno. MA Student at Department of Media Studies and Journalism FSS MU Brno. In 2004-2005 editor-in-chief of IM6. In 2005 and 2006 curator of Zoom festival. From 2005 to 2008 worked as an editor of Literární noviny. In 2007 co-founded Jlbjlt. After seven years of living in Brno, moved in 2009 to Prague.

http://palofabus.net
http://literarky.cz/index.php?p=autor&id=153
http://jlbjlt.net/user/10
 
   
15. apríl 2009 18h, Galéria Jána Koniarka – Kopplova vila, SK_Trnava
Vladimír Beskid (SK)
Galéria Jána Koniarka
prezentácia, prednáška
 
Reflexy - 7 autorov, 7 rozličných príbehov a experimentov v poľskej animácii posledných dvoch desaťročí - od bábkového, kresleného filmu cez kolážový, maľovaný na celuloid, po digitálne animácie.

http://multiplace.ning.com/events/reflexy-sucasny-polsky
       
 
 
MTP 2008MTP 2007MTP 2006MTP 2005MTP 2004MTP 2003MTP 2002NewsletterWikiPodporaPressKontakt
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Czech Republic License.