BlogO MultiplaceNewsletterWikiPodporaPressKontaktLoginEnglish


 
 
 
Play Cultures [svet digitálnych hier]
  In Forma
       
 

 
14. apríl 18h – 03. máj 2009, Dom umenia, SK_Bratislava
Kristian Lukič (YU)
Atrakt Art
vernisáž/výstava
 
Príďte si do Domu umenia pozrieť rozsiahlu interaktívnu výstavu o prieniku umenia a počítačových hier Play Cultures, ktorá predstaví významné osobnosti svetového mediálneho umenia, s možnosťou diskutovať o umení, popkultúre či digitálnych hrách v A4 – nultom priestore.

14/4/2009 Vernisáž 18.00

Kurátor: Kristian Lukić / Srbsko
Koordinátori: Slávo Krekovič, Ivana Madariová
Producenti: Atrakt Art, NAPON - Inštitút pre flexibilné kultúry a technológie (Nový Sad, Srbsko)
Koproducenti: Dom umenia (Národné osvetové centrum), Múzeum súčasného umenia Vojvodiny (Nový Sad, Srbsko), A4 – nultý priestor, Multiplace

Vystavujúci umelci:

AES + F (RU), Afkar Media (SY), Alon Tzarafi (IL), Fiambrera (ES), Gonzalo Frasca (UY), Jodi (BE, NL), Molleindustria (IT), Personal Cinema (GR), Persuasive Games (USA), Robert Praxmarer (AT), Serious Games Interactive (DK), Tale of Tales (BE), Vladan Joler (RS), Vladimir Todorović (RS, SG), Urtica (RS)

Výstava Play Cultures [svet digitálnych hier] so sprievodnými podujatiami bude súčasťou a zároveň dominantnou akciou 8. ročníka festivalu kultúry nových médií Multiplace v Bratislave. Po prvýkrát sa tak na Slovensku uskutoční rozsiahlejšia, pre širokú verejnosť atraktívna medzinárodná prezentácia zameraná na inovatívnu tvorbu v oblasti mediálneho umenia, predstavujúca diela kľúčových autorov.

V dnešnej dobe už mediálne umenie nie je prevratnou novinkou. Každý experiment, či alternatíva sa skôr, či neskôr inštitucionalizujú. V umení je to približne 20 rokov, no v dnešných časoch informačného boomu sa čas, za ktorý je akákoľvek progresívna vec, myšlienka, objav prijatá a „udomácnená“, skracuje geometrickým radom.
Rovnako ako napríklad pop art stal súčasťou globálneho systému umenia a následne bol absorbovaný tzv. nízkou kultúrou, sa videohry stali za posledných 15 rokov rapídnej expanzie bežnou súčasťou života rovnako ako televízia, rádio, film alebo internet. Ich status sa od alternatívy a experimentu presunul do komercie a mainstreamu.

Multimediálna výstava Play Cultures kurátorovaná Kristianom Lukićom po prvýkrát na Slovensku predstavuje súčasnú tvorbu svetových umelcov, využívajúcu jazyk počítačových hier, ukazuje ako sa dá k žánru digitálnych hier pristúpiť tvorivým a angažovaným spôsobom a prehodnocuje ich kultúrne, sociálne a vzdelávacie aspekty a potenciál. Pozostáva z 20 samostatných a sieťových hier, videí a interaktívneho vytvárania príbehu. Obsahovo zahŕňa široké spektrum tém od politickej propagandy cez hackerské techniky až po estetizmus alebo sociálne témy. Výstava ponúka nový pohľad umelcov na problematiku, spája tému interakcie digitálnych médií, umenia a kritickej práce s estetikou počítačovej kultúry.

http://multiplace.ning.com/events/play-cultures
http://facebook.com/event.php?eid=83717811531
http://www.msuv.org/exhibitions/2009/play09/play09.htm
   

 
15. apríl 2009 17h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
Jana Zátvarnická (SK)
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru
vernisáž/výstava
 
Obrazy Jany Zátvarnickej tematizujú v „starom médiu“ kolobeh informácií medzi ľuďmi, prebiehajúci čoraz viac pomocou technológií a sietí. „Sledovanie modifikácie slov a rôznych vnemov, ich transfer cez ústne podanie a médiá až do elektronickej podoby. Finálnym výstupom je ich povýšenie na výtvarný objekt, podaný dvojdimenzionálne formou maľby.“

http://a4.sk/?option=com_content&task=view&id=545
http://multiplace.ning.com/events/in-forma
http://facebook.com/event.php?eid=81718352666
       
 
 
MTP 2008MTP 2007MTP 2006MTP 2005MTP 2004MTP 2003MTP 2002NewsletterWikiPodporaPressKontakt
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Czech Republic License.