ADD soundsystem ver. 2.0

 
30. apríl – 01. jún 2008, Galerie Ciant, CZ_Praha
rRadim Labuda (SK/CZ) (autor projektu), Darina Alster (produkce, CIANT), Milan Guštár (CZ) (technická spolupráce)
CIANT - International Centre for Art and New Technologies
inštalácia, performance, vernisáž/výstava
 
Sejdeme se a zahrajeme si na tomhle zvláštním zvukovém hřišti.

Interaktivní instalace a série performancí

Zvuková instalace rRadima Labudy je koncipována jako otevřený systém a nástroj pro další tvůrce, kteří v ní mohou realizovat vlastní zvukový obsah. ADD soundsystem může být prostorem pro specifickou formu koncertního hraní, pro performance, může být zvukovou instalací nebo prostě zvukovým hřištěm pro workshop. Cílem a smyslem projektu je vytvoření sociálního kontextu, místa potkávání, komunikace a participace. ADD soundsystem tak osciluje v prostoru mezi různými typy produkce a vnímání zvuku. Decentralizuje pozici hudebníka / performera, smazává jak fyzickou, tak i tvůrčí hranci mezi tím, kdo zvuk vytváří a tím, kdo zvuk přijímá. Instalace je navržena tak, aby byla co nejprůhlednějši a nejsrozumitelnější i pro laického diváka.

ADD SOUNDSYSTEM se skládá ze dvou základních propojených komponentů: mixážního stolu a sítě reproduktorů. Mixážní stůl je kombinatorická matrice vytvořená z jednoduchých elektronických součástí. Obsahuje pět vstupních jednotek a větší variabilní počet výstupních jednotek, na kterých je možné produkovat libovolný mix z pěti vstupujících stop. Podle momentální situace (koncert, performance, workshop, instalace) jsou u vstupních a výstupních jednotek rozloženi producenti zvuku a diváci. Nejobvykleší situací bude zřejmě ta, kdy vstupními jednotkami manipuluje/jí tvůrce / tvůrci zvuku a výstupní ovládají diváci.

Síť reproduktorů je složena z většího počtu stereo dvojic reproduktorů v rovnoměrně rozmístěných v síti zavěšené pod stropem galerie. Počet reproduktorů odpovídá počtu výstupních jednotek mixážního stolu a od každé vede zvukový signál ke dvojici reproduktorů v zavěšeném reproduktorovém poli. Tímto způsobem můžou diváci kolektivně ovládat a formovat prostorové rozmístění zvuku. Vnímání zvukové kompozice je tudíž ovlivněno aktuální pozicí posluchače v prostoru a je pro každého posluchače individuální.

Zvukové performance se budou odehrávat vždy v úterý a ve čtvrtek od 18 hodin po dobu trvání výstavy.

Aktéři jednotlivých performancí:
Anja Kaufmann
Beseppy
Dan Vlček
Darina Alster
DJ Francois Perrin
Krusha
Martin Janíček
Michal Cabowitz
Michal Mariánek
Rentip
Tomáš Vaněk
Mark Eisler

Doprovodný program:
06.05.2008 - 12:00 - dílna pro děti workshop for children - ROZPAD ZVUKU - Darina Alster
06.05.2008 - 19:30 - přednáška talk - INSTRUMENT X - Milan Guštar
20.05.2008 - 19:30 - přednáška talk - UMĚNÍ A KLIMA ART & CLIMATE - Joaquin Fargas
 


rRadim Labuda (narozen 1976) studoval Fakultu architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě a Akademii výtvarných umění v Praze v ateliérech Prof. Miloše Šejna a Prof. Michaela Bielického. V roce 2004 absolvoval semestrální výměnný pobyt na San Francisco Art Institute. V roce 2005 se stal finalistem Ceny Oskára Čepana na Slovensku. Studium ukončil v roce 2006. Od roku 2004 se jeho tvorba zaměřuje především na médium videa. Vystavoval v galeriích v České republice, na Slovensku i v zahraničí.

http://radimradim.org
 
 
 

 
 
(cc) 2008 Multiplace - MTP 2007 - MTP 2006 - MTP 2005 - MTP 2004 - MTP 2003 - MTP 2002 - Newsletter - Wiki - Podpora - Press - Kontakt