Re: [mtp-teoria] Má pojem nová média dnes ještě co říci?

Miloš VOJTĚCHOVSKÝ milos.vojtechovsky at famu.cz
Thu Aug 9 12:25:05 CEST 2007


hallo hallo

http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4059 

i consider the arguments of Pavel Sedlak concerning New media ideology as stunning and entirely brilliant

the close reading of his part of the disputation i decode  as a call to promote new media becuase it means the investment in the most cutting edge and inovative forses of the human race.. by the way CIANT is probably one of best examples of such ilustrate initiative even seeing  from a global point.

for example  biotechnology is one field where new media artists are juggling with  deepest mysteries of the LIFE itself, as ethical aspects of biology, arteficial tissues, which is happening is the gloomy corridors of nanolabs ???..etc.

and even more NMA/New Media Artists/ are savvy to invent new tools ...

...i would be happy to hear a concrete example of NMA who managed those enterprise for a brain of Genius.. but i am sure CIANT provides entire databank of SNMHA /Supermench New Media Hero Artists/.

yours sincerely 
posttranshumanists Milos Vojtechovsky


  
  

V poslední době mě velice zaujala myšlenka, co by se stalo, kdybychom pustili umělce do vědeckých laboratoří. Ze zahraničních zkušeností již víme, že je to relativně krkolomná akce, kterou v počátku charakterizuje kontextuální míjení, podiv a někdy i nervozita. V konečném důsledku jsme nicméně ve většině případů svědky nové zkušenosti sblížení, pochopení různorodosti metod a technik práce, přenosu tvůrčích impulsů podmiňujících inovaci.

Pokud tedy pojem nová média má co říci, pak patrně nejvíce v kontextu inovace. A ačkoli inovace neslibuje okamžitý užitek, je přece jenom právě tím, co se vyplácí podporovat z dlouhodobého hlediska. Investice do inovace by měla být prioritním veřejným zájmem. Převedeno do řeči umění a kultury, nová média přinášejí neotřelé hypotézy a tvůrčí experimenty s enormním inovačním potenciálem. To vše zejména díky schopnosti vynalézat nové nástroje.

Mám-li být v závěru tohoto úvodu extrémní a více konkrétní, pak zmíním namátkou oblasti, kde se dnes uplatňují novomediální umělci a kde mají nová média podle mého názoru velice daleko do vyprázdnění svého pojmu. V biotechnologických laboratořích dnes vznikají mimo jiné také umělecká díla, která nás přivádějí k jádru tak závažných problémů, jako jsou etika života, práce s živými tkáněmi a podobně. Umělci v nanolaboratořích zase pomáhají vědcům komunikovat výsledky objevů v oblasti využitelnosti nových materiálů. Interakce umění, vědy a nových technologií je ve všech těchto případech nutnou podmínkou inovace, která charakterizuje naši *novou kulturu*.


>>> "Palo Fabuš" <palo.fabus at gmail.com> 08/08/07 1:03 dop. >>>
Pod odkazom nájdete Spor, v ktorom Pavel Sedlák a Slávo Krekovič
diskutujú o predmetnej otázke...

http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4059 


-- 
Palo Fabuš
palofabus.net



More information about the mtp-teoria mailing list