program



index
program
english

vernisáž
Bezobrazie
GJK, Zelený kríček 3, gjk@gjk.sk, Trnava
 
21 apr 2005 18h

výstava: Peter Ronai, Lubo Stacho, Marek Kvetan, Aneta Mona Chisa, Erik Binder,
Ivor Diosi, Erik Sille, Cyril Blazo, Boris Sirka (sk)

Výstava s názvom bezOBRAZie je druhou časťou výstavného projektu Súčasný obraz-obraz súčasnosti, ktorého prvá časť Farbi100/dikOBRAZovo, venovaná aktuálnej figuratívnej maľbe sa už uskutočnila v mesiacoch október 2004-január 2005 v Kopplovom kaštieli GJK v Trnave.

Predkladaný projekt je výskumnou sondou do prostredia dnešnej vizuálnej kultúry na Slovensku a má na vybranej vzorke autorov a diel predstaviť aktuálne podoby mediálneho obrazu v širokom spektre (od dokumentárnej fotografie po manipulovanú, počítačové printy, diapozitívy, video, DVD, site-specific works a pod.).

Výstava má prezentovať ako zvolený systém média determinuje výsledný artefakt, ako optika média definuje jazykové pole vyjadrovania. Na druhej strane nás zaujíma ako a aký obraz súčasnosti spoluvytvárajú elektronické a digitálne média.
Ide predovšetkým o to, prostredníctvom diel ukázať ktoré znaky, témy a príbehy sa preferujú v súčasných techno-obrazoch, aké internacionálne a lokálne kódy figurujú na slovenskej scéne a aké nosné témy s politicko-sociálnym záberom sú otvárané.

Projekt je taktiež postavený na internom dialógu zúčastnených umelcov: osobností, ktoré profilovali obraz 90. rokov v našom prostredí, s autormi mladej nastupujúcej generácie, ktorí iba definujú svoj výtvarný program na prelome storočí..

Výstavný projekt bezOBRAZie má nakoniec prispieť k prezentácii aktuálnej výtvarnej reči na Slovensku (všetky diela budú po roku 2000) a k stimulácii autentických prejavov v súčasnej vizuálnej kultúre.

Kurátor výstavy: Vladimír Beskid

 
www.gjk.sk