art, culture, networks

Multiplace 16. – 28. 5. 2014 // PROGRAM

Thursday, 15 May 2014 · by info

Teórie o škodlivosti digitálnych médií zaplavujú internet. Vo voľných chvíľach si na tabletoch, ajpadoch a ďalších digi-nosičoch čítame o tom, že sme stratili schopnosť koncentrácie, hlúpneme a vraj už sme len súčiastkami obrovských digitálnych kyborgov. Na sieti sa vedú neprehľadné informačné vojny a nikto z nás netuší, o čo ide napríklad na Ukrajine, hoci nad správami o aktuálnom dianí trávime dlhé hodiny. Prežijeme s mozgami deformovanými nezadržateľným prílivom dát, ktorým už prestávame veriť? Alebo skôr všetci unikneme do hôr a do susedských záhrad medzi panelákmi, a na internete zostanú len spamovacie roboty a NSA? Festival pre tých, ktorí toto všetko dávno prežili alebo sa do toho už narodili.

13. ročník festivalu sa bude odohrávať od 16. do 28. mája, opäť v niekoľkých mestách a vo viacerých priestoroch súčasne. Jednou z hlavných tém je tento rok vzdelávanie v oblasti mediálneho umenia, a novým formátom v rámci festivalových aktivít bude Multiplace Fx – stretnutie učiteľov a priateľov nových médií na Stanici Žilina-Záriečie. Medzinárodné sympózium zaháji prednáška kurátorky Ianiny Prudenko o mediálnom umení na Ukrajine. Multiplace tento rok zapája aj najmladšiu “digital-native” generáciu, ktorá odohrá svoj pohľad na ticho v súčasnej detskej opere 2′16” a pol: Vesmírna odysea v Kabinete múz v Brne. Tradičný Multiples v bratislavskej A4 predstaví Marka Fella, alebo dvojicu K K Null a Balász Pándi, ktorá neskôr pocestuje do Košíc. Multiplace č. 13 priberá aj nových organizátorov festivalu – topoľčianske Nástupište 1-12, Galeriu Szara v poľskom Cieszyne a kreatívcov z platformy Fondation Mons 2015.

Bratislava (SK), Brno (CZ), Cieszyn (PL), Košice (SK), Mons (BE), Praha (CZ), Topoľčany (SK), Trenčín (SK), Žilina (SK)

VIAC O PROGRAME

BRATISLAVA:

22 ŠTV
Foajé
19.30 AUSTRIAN POSTAVANT-GARDE ANIMATION & Die ArbeiterInnen verlassen die Fabrik / projekcia
Rakúska avantgardná animácia & Odchod robotníčok z továrne. Časopis Kinečko sa vo svojom najnovšom čísle zameral na rakúsku kinematografiu a experimentálny film. Pri tejto príležitosti pre vás rakúsky animátor a experimentátor Thomas Renolder pripravil výber trinástich postavantgardných filmov a Kinečko ako bonus pridalo krátky film Kathariny Gruzei Die ArbeiterInnen verlassen die Fabrik. Prečítajte si viac o týchto filmoch v novom Kinečku!

A4
20.00 KRAKATOA TALK CLUB: BORIS VAITOVIČ / prezentácia
Neformálny večerný ne-formát, kde pozvaný hosť rozpráva o tom, prečo, ako a čo robí. V príjemnej atmosfére sa môžete porozprávať a socializovať s inšpiratívnymi ľuďmi z art / science / tech scény. Tentokrát máme hosťa z ďalekého východu, Košičana Borisa Vaitoviča – maliar, grafik, intermediálny umelec, hudobník a pedagóg. V roku 2005 absolvoval Katedru výtvarného umenia a intermédií na Fakulte umení TU v Košiciach. V súčasnosti pôsobí ako odborný asistent v Ateliéri nových médií pod vedením Michala Murina. Vo svojej prednáške sa bude zaoberať aj otázkami či majú umelec a vedec k sebe blízko, a či ich spája skôr kreativita alebo schopnosť svet analyzovať.

23 PIA
A4
19.00 GENERATIVITA V UMENÍ, DIZAJNE A ARCHITEKTÚRE / prednáška / vstup voľný
O digitálnych metódach tvorby a možných cestách dizajnu budúcnosti príde porozprávať architekt, teoretik architektúry a programátor Ján Pernecký. Absolvent Fakulty architektúry STU a Katedry architektúry VŠVU v Bratislave študoval na Architekturskolan / KTH v Štockholme a na Excessive / Urban Strategies, Die Angewandte vo Viedni. Kurátor výstavy Asking Architecture v Československom pavilóne na benátskom Bienále architektúry 2012. Venuje se digitálnym metódam v dizajne a architektúre, vedie workshopy programovania v prostrediach Processing, Grasshopper a i. Prednáška sa koná v rámáci medzinárodného projektu “Boosting The Knowledge Society: New Media Education for V4” s podporou International Visegrad Fund. Po prednáške párty v réžii A4 resident DJs.

24 SO
A4
20.00 MULTIPLES / koncert / 7 € predpredaj / 10 € na mieste
MARK FELL (UK), KK NULL + BALÁZS PÁNDI (JP, HU), INCONSOLABLE GHOST (INT), VRTAČKY PO DESÁTÉ HODINĚ (SK)
Zádušná omša za digitálnu revolúciu. Po prvýkrát na Slovensku vystúpi ikonoklast tanečnej hudby a člen dua SND Mark Fell (Raster-Noton, Editions Mego, PAN) so svojím dekonštruovaným raveom. Ďalší act, okultné audiovizuálne zoskupenie Inconsolable Ghost vzniklo len začiatkom roka, no pozostáva zo skúsených hudobníkov a experimentálneho filmára (Marcel Durák, Hilary Jeffery, Gideon Kiers a Makino Takashi). Čaká nás svojské “haunted cinema” 21. storočia: tajné správy z inej dimenzie, skreslené telefónne signály, rozmazané obrazy, kryptické programy z archaických počítačov a zmazávajúce sa hieroglyfické e-maily sa miešajú s obrazmi dávno zabudnutých webov… Japonský noiser KK Null a maďarský bubenícky fenomén Balázs Pándi sú ďalšie celebrity svetovej experimentálnej scény, ktoré prichádzajú s apokalyptickým spoločným projektom. Domácu scénu zastúpi lo-fi elektronik známy ako Vrtačky po desáté hodině.

25 NE
A4
20.00 I DREAM OF WIRES / projekcia / 3 €
Réžia Robert Fantinatto, ang., 96 min.
S napätím očakávaný nezávislý dokument o kultovom fenoméne menom modulárny syntetiátor, ktorý v ostatných rokoch zažíva nebývalú renesanciu a rastúci príval nadšencov. Film prináša ponor do pôžitkov, obsesií a snov ľudí, ktorí sa rozhodli venovať časť svojho života dobrodružnému káblovaniu donekonečna sa rozširujúcich komplexných elektronických hudobných nástrojov, ktorých koncept sa zrodil ešte kedysi v 60. rokoch. Trent Reznor (Nine Inch Nails), Carl Craig, John Foxx, Clark a mnohí ďalší známi hudobníci nás v celovečernom zostrihu prevedú fascinujúcim svetom závislosti na nedoziernych zvukových možnostiach spletitých “modulárov”, ktoré otvárajú okná nových sónických vesmírov dokorán.

BRNO

17 SO
Malá Amerika
18.00 AVA ALL NIGHT FLIGHT / koncert / vstupné dobrovoľné
LCIA (Baba Vanga, Easterndaze), STEPHEN MUSHROOM (Counterpoint), HRTL, NINA PIXEL (Hertz), TOOMUCH, UNCLEAN, PDCH (Midnight Tales, Trochatechna), FUZZY OSBOURNE (Chernobyl Musick), SUN DRUGS (Sky To Speak / AVA), SNEDIGGEN SNURSSLA (AVA), VJs: VARGASZ, FIDDA (Hertz), GOBB KOITUS, CHAOSDROID
Hypermarket: happening – instalace – performance s FM systémem + videomapping, dekorace, chillout + alko – čaj – maté – cafe bar, world street food. Techno – minimal – acid – IDM – ambient dub – kraut – space disco – chillout. V sobotu 17.5. bude bývalé nádražní skladiště na brněnské Malé Americe rezonovat elektronikou pro stavy beztíže. Odlétáme večer před setměním a kdo ví, kdy přistaneme. Rozlehlá hala přes den ožije ruchem blešího trhu nazvaného „Bezpeněz… to jde“, postaveného na principu sdílení a směny. Free market s chillout programem se večer postupně přelije v techno party s přesahy do méně tradiční klubové elektroniky. Více než 24-hodin trvající rumiště bude jednou z posledních akcí Týdne města, který trvá od 12. do 18. 5. a jehož cílem je dostat život do ulic a nevyužívaných prostorů města.

18 NE
Zbrojovka
20.00 HERTZ: SΞѦNϾΞ / open mix / vstup voľný
Open stage event. K dispozici budou vstupy na mixpultu pro zvukové nadšence, projektor pro vizuální pionýry a fyzický prostor, který může být využit pro práci s tělem, malbu a xy dalších ideí. Přineste si nástroje, se kterými byste si rádi vyhráli.Prosíme zájemce o účast, aby se zaregistrovali na l.drevjany@seznam.cz krátkým představením se a do předmětu zprávy uvedli “SEANCE”.

20 / 22 / 27 UT – ŠTV
Café Bar Transistor
13.00 RADIO LAJKA / on air / vstup voľný
Přijímáme signály z vesmíru! Pravidelný cyklus prezentace zvukového a rozhlasového umění ve veřejném prostoru. Každé úterý a čtvrtek vždy od 13.00 v café baru Transistor.

20 UT
Rádio Lajka
13.00 ELFRIDE JELINEK: SPORTCHOR (2006) / rozhlasová hra
Sport potřebuje jazyk. Sportovní chór sjednocuje hlasy, které o něm pojednávají masám: hlasy brankářů, fotbalistek, zástupců médií. 54minutová rozhlasová hra na základě textu Elfriede Jelinekové plně využívá styčných bodů mezi hudebností autorčina jazyka a možností rozhlasového média. Režie: Leonhard Koppelmann.

21 STR
Skleněná louka
11.00 – 23.00 DOD: BASTL INSTRUMENTS / vstup voľný
Den odbastlených dveří v Bastl instruments: Káva, nástroje, hudba. zábava, možná i open mix. Bastl Instruments je nová značka pro ručně vyrobené elektronické hudební nástroje, která navazuje na tradici otevřené programovatelné platformy Standuino. Navrhnuto a produkováno v Brně, největším městě ČR.

22 ČTV
Rádio Lajka
13.00 TRANS 34 / Líšeňské ostatky / zvuková situace
V Dělnickém domě hraje Dechová hudba Blučiňáci a Cimbálová muzika Líšňáci. Cyklus TRANS – záznamy autentických zvukových situací z produkce Radia Lajka

24 SO
Kabinet Múz
2′16” A POL: VESMÍRNA ODYSEA / DĚTSKÁ SOUDOBÁ OPERA / Vstup 30 / 50 / 100 Kč
Hudební kompozice, dirigent: Marek Piaček
Hrají: dětský orchestr a profesionální hudebníci Slovenské filharmonie v Bratislavě
Největší výzvou při práci s dětským orchestrem je dosáhnout ticha. Nastudování Cageovy 4´33´´ je v tomto smyslu vyšší metou než Bachovy koncerty na straně jedné, nebo Schönbergova dodekafonie na straně druhé. 2´16´´ a půl je soudobá opera, která vznikla díky spoluprací dětí a profesionálních hudebníků ze Slovenské filharmonie v Bratislavě s realisticky skromnějšími očekáváními. Její hlavní osou je dětská porce ticha, a také dětské horory. Zvuky, které se při tom objevují, mají za úkol vyplňovat mezery a štěrbiny mezi nimi. Výsledek osciluje mezi hudbou a ruchy, mezi vesmírným tichem a Vesmírnou odyseou. Jde přitom o rovnocennou spolupráci dětí a profesionálních hudebníků.

26 PO
Richard Adam Gallery
19.30 DIVADLO D’EPOG: ∞ / divadlo / vstup 80 / 180 Kč
Režie: Lucia Repašská, Dramaturgie: Matyáš Dlab, Scénografie: Matěj Sýkora, Hrají: Radim Brychta, Zdeněk Polák a Janet Prokešová
Děkuji, že jste mě přivedli na svět. Nečekal jsem to. Obrazy extrémního rodičovství. Na ležaté osmičce rodič plodí dítě a dítě plodí rodiče. Kdo je za koho zodpovědný? Kdo o kom rozhoduje?

Skleněná louka – Sklepní scéna
20.00 BRUTAL BLUES, BATALJ / koncert
Více na: http://ava.chernobyl.eu

27 ÚT
Rádio Lajka
13.00 ELFRIDE JELINEK: KEIN LICHT (2012) / rozhlasová hra
Režie: Leonhard Koppelmann
Dva houslisté (první a druhé housle) hrají na potápějícím se Titanicu a cestou do hlubin se pokoušejí uchopit neuchopitelné. 78 minutová rozhlasová hra na základě textu Elfriede Jelinekové plně využívá styčných bodů mezi hudebností autorčina jazyka a možností rozhlasového média.

Depo Malá Amerika
19.30 DIVADLO D’EPOG: 121 / divadlo / vstup 80 / 180 Kč
Režie: Lucia Repašská, Scénografie: Matěj Sýkora, Hrají: Radim Brychta, Julie Goetzová, Zdeněk Polák, Janet Prokešová
No dramaturgy. No responsibility. Orgie sdělnosti. Úspěšný projekt zaměřený na lidi. Nekonfliktní a bezpečný výzkum percepce těch, bez nichž bysme, kurva, nebyli. Voly, voly, jak si vlastně povídáte? Bu bu bu bu bubu, bu bu bu bu bubu.

CIESZYN

20 UT
Galeria Szara
19.00 ANDREJ DANÓCZI / koncert a projekcia / vstup voľný
Multiplace večer v Szare so slovenským hudobníkom a filmovým tvorcom Andrejom Danóczim bude rozdelený do dvoch častí: audiovizuálneho setu Dovolenka v ARPách live – 20-minútová improvizácia k blúdeniu chátrajúcim sanatóriom, a pásma Danócziho krátkych surealistických filmov.
Andrej Danóczi je osamelý bežec trenčianskej alternatívnej scény. Spektrum jeho aktivít je rozsiahle, robí komerčnú hudbu ale tiež experimentálne koláže a lo-fi amorfné plochy. Pre jeho tvorbu je typická bastardácia – recyklovanie ready-made zvukov. Je tiež autorom krátkych experimentálnych filmov, z ktorých mnohé získali rôzne filmové ocenenia.

KOŠICE

28 ST
Tabačka kulturfabrik
NOISE KASCHAU IV. / koncert / 5 €
KK Null & Balazs Pandi, O/\/\/\/\, BRADA
Nespomínajú si kedy a kde sa stretli, no muselo to byť niekde v kyberpriestore. Jedného dňa Balazs poslal KK Null zopár súborov, ktoré naštartovali ich spoločný projekt. KK Null sa nechal inšpirovať Balaszovým vymakaným rytmom a začal spracúvať svoje nápady. Kazuyuki Kashino (KK Null) noise-ový zvuk následne doplnil multi-dimenzným elektrom. Ani oni sami zatiaľ nevedia čo sa stane – spolupráca nemá pevne určené hranice, formu, ani názov. Jedno je však isté – práve vy bude tí šťastlivci, ktorí budú svedkami zrodu tohto nového hlučného monštra!
O/\/\/\/\ je jednočlenný noise, drone, ambientný projekt odkrývajúci skryté harmónie v mase gitarového hluku. Ambientnú improvizáciu alebo aj ortodoxný doom môžeme očakávať od dvojice BRADA v zložení Nenad Brankovič(Metrom, Atranenia) a Boris Sirka (BIOS, Æ).

MONS

14 – 31 STR – SO
online + Cafe Europa
DRAG AND DROP / participatívny umelecký experiment, zdieľaná databáza, výstava
Koncept a administrátor softvéru: Mladen Bundalo
Umelecký priestor vnímame ako jednu zdieľanú „zložku“ otvorenú všetkým kreatívnym ľudom, ktorí do nej môžu prispieť svojou tvorbou. Neexistujú žiadni vopred vybraní umelci, médiá ani témy. To všetko sa definuje a generuje v reálnom čase prostredníctvom otvoreného procesu založenom na dialógu medzi prispievateľmi a spoločnom zdielaní jednoho priestoru. Pozývame všetkých umelcov a kreatívnych ľudí aby vzali svoje diela (drag) a vložili ich do spoločnej zložky (drop), ktorej obsah bude priebežne vystavovaný v Cafe Europa v Mons. Otvorenie zložky 14. 5. od 13.00, uzatvorenie 31. 5. o 18.00.
Viac info a adresa zdielanej zložky na www.multiplace.org

PRAHA
PO 26
Školská 28
19:30 ARNOLD DREYBLATT: O paměti, hudbě a mizejících obrazech / prezentácia / vstupné 40 / 60 Kč
Skladatel a multimediální umělec Arnold Dreyblatt je autorem mnoha komplexních textových, obrazových a prostorových metafor lidské paměti, hudebních nástrojů a hudebních kompozic. Dreyblatt (narozen 1953 v USA) se přestěhoval v roce 1984 do Berlína, kde dodnes žije a pracuje. Je řazen k druhé generaci newyorkského minimalismu, studoval kompozici u Pauline Oliveros, La Monte Younga, Mortona Feldmana a Alvina Luciera, mediální umění pak u Woody a Steiny Vasulky v Buffalu. Během výzkumné expedice po střední a východní Evropě v roce 1985 nalezl v Istanbulu knihu „Who’s Who in Central and East Europe 1933“, která inspirovala několik větších projektů, včetně opery, interaktivních představeních a galerijních instalací. V současnosti působí jako profesor v Muthesius Kunsthochschule v Kielu Muthesius Academy of Art and Design a je na umělecké rezidenci v MIT.

TOPOĽČANY

23 PIA
Nástupište 1-12
VENTOLIN (CZ), INCONSOLABLE GHOST (INT) / koncert
Inconsolable Ghost je najnovším projektom projekt holandského trombonistu Hilaryho Jeffreyho a holandského audiovizuálneho umelca Gideona Kiersa. Medzinárodná skupina umelcov, ktorými sa obklopili, prináša víziu okultných vied 21. storočia, v ktorej sa umelci stávajú kanálmi prenosu tajných správ z inej dimenzie. V Topoľčanoch oboch umelcov počas znepokojivého živého audiovizuálneho predstavenia doplní na pódiu slovenský hudobník Marcel Durák a japonský experimentálny filmár Makino Takashi, ktorého sa preslávil svojimi spoluprácami so Sonic Youth a Jimom O’Rourkeom.
K odkazu špinavého detroitského techna a acidu sa vo sólovom projekte VENTOLIN hrdo hlási zakladajúci člen skupiny KAZETY, David Doubek. Vo svojej tvorbe sa striktne vyhýba počítaču a miesto neho používa množstvo samplerov, hardwareových sekvencerov a synťákov.

27 UT
Nástupište 1-12
20.00 ONE MAN NATION (SGP) / live performance
One Man Nation je projekt Singapurskej transexuálnej experimentálnej umelkyne Tary Transitory, ktorým sa vzpiera umelým hraniciam moderného národného štátu. Prekračuje rámec definície jedinca ako zložky národa a vyhlasuje ho za samostatného nositeľa kultúrnej identity.
Tarine performances sa tak stávajú vyjadrením geopolitického rozčarovania a rozčarovania z prefabrikácie kultúry. Toto rozčarovanie pritom v projekte One Man Nation nie je prítomne iba na naratívnej úrovni. Tara ho vyjadruje každou časťou svojho tela – zvukmi produkovanými zamýšľanými alebo náhodnými pohybmi zachytenými kontaktnými piezo mikrofónmi. Vo svojich dychberúcich živých vystúpeniach, ktoré sú hlbokým a prekvapivo súdržným mixom elektronickej hudby, umeleckej performance a improvizácie, prejavuje konštantnú citlivosť voči okoliu. Aj priestor sa stáva jej potencionálnym nástrojom.
Tara Transitory, absolventka singapurského Ngee Ann Polytechnic a holandského Piet Zwart Institute je držiteľkou diplomov v oblastiach film, zvuk, video, design a mediálna komunikácia. Na ázijskej undergroundovej scéne sa pohybuje už od roku 2001.

TRENČÍN

SO 24
Coffee Sheep
21.00 FAREBNÁ TMA / premietanie / vstup voľný
Prehliadka tvorby filmára a hudobného endemita Andreja Danócziho. Osamelý bežec trenčianskej alternatívnej scény. Spektrum jeho pôsobnosti je široké, od komercie k náročným experimentálnym kolážovým, často amorfným obrazovým alebo zvukovým plochám. Špecifickú polohu jeho tvorby predstavujú recyklácie a “bastardácie”.

ŽILINA

16 PIA
Galéria Plusmínusnula A (Mydlárska 1)
17.00 JÁN GAŠPAROVIČ: BIELY ŠUM + 8,5 / vernisáž výstavy a koncert / výstava potrvá do 13. 6.
Žiadne hovory ani hluk na výstave Biely šum nebudú odpočúvané. Každý zvuk tu spustí do obvodových stien aj do čelného skla biely šum, náhodný zvukový signál s rovnomernou spektrálnou hustotou. Šum vďaka svojim sonickým vlastnostiam odtieni ľudské hlasy zvnútra galérie. Paranoická inštalácia Jána Gašparoviča rekonštruuje a extetizuje zariadenie, ktoré bolo nájdené po odchode Jána Slotu na žilinskej radnici. Na vernisáži zahrá na DIY modulárny syntetizátor experimentálne duo 8,5.

22 ŠTV
Galéria Plusmínusnula B (Ulica J. M. Hurbana)
17:00 ANDRIY LINIK(UA): AIOLOS / vernisáž výstavy / výstava potrvá do 13. 6.
Kurátorka: Ianina Prudenko (UA)
Aiolos je vládca vetrov v z Odysei. Jeho meno si prepožičal jeden z najzaujímavejších autorov súčasného mediálneho umenia na Ukrajine – Andriy Linik. V interaktívnej, net-artovej inštalácii Aiolos je grécky boh vetra metaforou pre mixovanie obrovského množstva dát na internete. Do diela aktívne vstupujú diváci – viacerí naraz môžu filtrovať a miešať výsledky hľadania zadaných výrazov zo siete do náhodných obrazcov a kompozícií. Inštalácia ponúka nový spôsob estetizovaného vnímania každodennej interakcie v trojuholníku človek – software – internet. Aiolos bude prvou výstavou v novom priestore galérie Plusmínusnula, ktorá bude sídliť v priestore pri Novej synagóge – kunsthalle Žilina.

23 PIA
Stanica Žilina-Záriečie
10.00 – 18.00 MULTIPLACE FX / stretnutie učiteľov a priateľov nových médií / vstup voľný
Organizátori festivalu si tento rok dali za cieľ prepojiť a zosieťovať odborníkov z Česka a Slovenska, ktorí sa venujú vzdelávaniu v oblasti nových médií a mediálneho umenia. Neformálne odborné stretnutie “učiteľov nových médií” zamerané na zdielanie znalostí a skúseností v oblasti teórie i umeleckej praxe sa odohrá na Stanici Žilina-Záriečie a bude mať podobu krátkych prezentácií jednotlivých účastníkov z Bratislavy, Brna, Košíc, Žiliny, Prahy a ďalších miest. Verejne prístupný seminár zaháji prednáška kurátorky a teoretičky mediálneho umenia Ianiny Prudenko, ktorá predstaví situáciu v oblasti mediálneho školstva na Ukrajine.

—————————————–

Multiplace je sieť ľudí a organizácií, venujúcich sa interakcii médií a technológií s umením, kultúrou a spoločnosťou. Hlavným cieľom je okrem festivalu, ktorý sa od roku 2002 koná zároveň na rôznych miestach sveta, je podpora tvorby mediálneho umenia a kritická reflexia života a kultúry v prostredí nových technológií. Združenie Multiplace od roku 2008 prevádzkuje i otvorený kultúrny server Sanchez, ktorý poskytuje podporu pre kultúrne a umelecké aktivity mladých autorov na internete. Dnes hosťuje viac než stovku webov umelcov, online rádií, galérií, festivalov, kultúrnych iniciatív, blogov a organizácií zameraných na ľudské práva z celej Strednej Európy.

Organizátori: 4AM Fórum pro architekturu a média, A4 – priestor súčasnej kultúry, Atrakt Art, Bastl Instruments, Bumbum Satori, Coffee Sheep, Cult, D´EPOG, FaVU VUT, Fondation MONS 2015, Kabinet Múz, Mladý pes, Nástupište 1-12, Rádio Lajka, Školská 28, Tabačka Kulturfabrik, Truc sphérique

———————————–
Foto zdroj http://www.markfell.com

pošli na vybrali.sme.sk

Tags:

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment