BlogO MultiplaceNewsletterWikiPodporaPressKontaktLoginEnglish


 
 
 
Ripple
Boris Vitázek (SK)
inštalácia
 
Interaktívna inštalácia inšpirovaná známym elektronickým hudobným nástrojom Reactable, mapuje zvukovými stopami výškový svetelný terén Bratislavy. Rozhranie pracuje so sériou virtuálnych objektov, ktorými divák manipuluje prostredníctvom pohybov svojho tela.


"Občas sa mi zdá akoby som na seba nahliadal zvonku. Mám pocit, že všetko čo robím, čo sa deje a čo som, nieje vo mne, ale predo mnou. Akoby sa pomyselné oko kamery presunulo z pohľadu prvej osoby do pohľadu tretej osoby. Nikdy neviem, či je to chyba vnímania. Veď mozog si vytvára realitu v sebe, zmysly sú len referenčné body na jej tvorbu. No viem aký je to pocit.
Je to ako nahliadať na celý chaos života zvrchu a cítiť líniu okolo ktorej náhodne vznikajú nové udalosti. Je to jednotná čiara ktorá je priemerom všetkého čo sa deje.

V mojej práci vytváram zvukový a vizuálny chaos, ktorý zjednocuje jedna línia, prijímam chaos a upadám do neho, pri čom sa snažím udržať kontrolu nad tým, čo robím. Je to ako „vedomé snívanie“ - (lucidné, bdelé, jasné snívanie je uvedomovanie si stavu snívania, ktorého výsledkom je oveľa jasnejší snový zážitok, a ktorý niekedy umožňuje ovládanie obsahu sna.). Pracovanie s inštaláciou je ako hľadanie domu v ktorom sa nachádzam - nikdy ho nenájdem, ale dokážem ho cítiť

Tieto chvíle sú vždy prepojené s mestom, s nocou a samotou. Je to prostredie ktoré ma dostane do tohto stavu, aj keď príde vždy náhodne. Sú to známe miesta, kde sa cítim bezpečne.

Kamera vo videách je vždy za mnou – človek čo ovláda projekciu má možnosť na chvíľu sa postaviť do „pohľadu tretej osoby môjho vedomia“. Snaží sa kontrolovať moje bdelé snívanie, pri čom sa sám stáva jeho súčasťou. Objekty ktoré ovláda predstavujú moje vedomie a myšlienky, ktoré sa okrem vizuálneho spracovania prejavujú aj zvukovo.

Na túto prácu sa dá pozerať ako na audio-vizuálny performance, interaktívnu inštaláciu, alebo „zážitkový stroj“, ktorý ukazuje môj zvláštny stav, ponára sa do môjho vedomia, len aby z neho mohol vystuúpť. Robí to obrazom a zvukom, štýlom ktorý vychádza zVJ-jingu, a hudobných live performancií."

Video: http://www.youtube.com/watch?v=KbmNb3D4eXQ

 
 
MTP 2008MTP 2007MTP 2006MTP 2005MTP 2004MTP 2003MTP 2002NewsletterWikiPodporaPressKontakt
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Czech Republic License.