BlogO MultiplaceNewsletterWikiPodporaPressKontaktLoginEnglish


 
 
 
Nitrianska galéria
Domovská pôda: Nitrianska galéria / Bunker
Web-site-specific
 
Nitrianska galéria bola založená 1. januára 1965 pod názvom Nitrianska galéria. Svoju činnosť zahájila v budove veľkého seminára – vtedy Oblastného nitrianskeho múzea. Ešte v tom istom roku získala priestory v budove bývalého župného domu, kde sídli dodnes. Výstavnú činnosť v župnom dome zahájila 12. decembra 1965 výstavou bývalých a súdobřch nitrianskych výtvarníkov.

Vďaka svojim výstavným, zberateľským a kultúrno-výchovným aktivitám, presahujúcim rámec mesta i okresu, bola galérii postupne priznaná v r. 1968 oblastná a od r. 1972 krajská pôsobnosť. V r. 1980 otvorila galéria v rámci svojej správy Galériu mladých – ojedinelú svojho druhu na Slovensku, ktorá poskytovala priestor mladým výtvarníkom z celej republiky. V r. 1982 bola v súvislosti so správou diel z pozostalosti akad. mal. Františka Studeného premenovaná na Galériu F. Studeného. Od roku 1990 niesla názov Nitrianska štátna galéria. V súvislosti so založením regionálnych kultúrnych centier bola galéria začlenená pod Ponitrianske kultúrne centrum a jej názov znel Ponitrianska galéria až do r. 1999, kedy sa vrátila k pôvodnému a súčasnému názvu Nitrianska galéria.

Nitrianska galéria od začiatku svojej akvizičnej činnosti budovala a rozširovala svoj zbierkový fond, ktorého základom sa stal súbor diel z bývalého Nitrianskeho krajského múzea v Bojniciach. V odbornej pôsobnosti galéria kladie dôraz na umenovednú, výstavnú a edukačnú činnosť.

www.nitrianskagaleria.sk

 
 
MTP 2008MTP 2007MTP 2006MTP 2005MTP 2004MTP 2003MTP 2002NewsletterWikiPodporaPressKontakt
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Czech Republic License.