MTPS28
Interaktivní síťová instalace

  Nová média. Mnohost perspektiv
NOVÁ MÉDIA VE VZDĚLÁVÁNÍ

  Nová média. Mnohost perspektiv
NOVÁ MÉDIA V TEORIÍCH

   
 

 
26. – 29. apríl 2008 20h, Školská28, CZ_Praha
Michal Cabowitz (CZ) (PureData audio), Lasonick (CZ) (audio, sampling), Kryštof Pešek (Processing, programování interaktivity, a/v výstup), Martin Blažíček (CZ) (video), Michal Kindernay (CZ) (MaxMSP a/v), Aleš Zemene (CZ) (ogg. stream)
Mlok (www.mlok-org.net)
dielňa, inštalácia, streaming
 
Dilna 26.-28.4., prezentace 29.4.2008

Blog: http://panto-graph.net/mtps28/

Pokus o vytvoření skupinové instalace s vnitřním zapojením, ve které každý z objektů přijímá a vydává informační výstup objektu jinému. Téma městského prostoru ve všech možnostech jeho chápání. Vizuální a akustický materiál do vzdálenosti 1000m od galerie.
   
29. apríl 2008 12.30 - 16h, Kavárna Kunštátská Trojka , CZ_Brno
Jaroslav Vančát (CZ), Jan Svoboda (CZ), Barbora Škaloudová (CZ), Lucie Štůlová Vobořilová (CZ), Magdaléna Kobzová (SK/CZ), Prof. MgA. Ing. Ivo Medek, PhD.
Jan Zálešák a Ars Publica, o.s., Dům umění města Brna, Infocentrum MTP Brno
diskusia, prednáška, prezentácia, streaming
 


Obraz do škol - od Komenského Světa v obrazech k interaktivním médiím / Jaroslav Vančát (Fakulta humanitních studií UK, Praha)
Příspěvek se bude zabývat možnostmi využití obrazové stránky nových médií při podpoře tvořivosti žáků. .

Výtvarná výchova a cestičky k multimédiím / Jan Svoboda, klášter Bechyně (Klášter Bechyně, ZUŠ a o.s.)
Analýza současného stavu implementace multimediálních prostředků do výuky výtvarných oborů, včetně problémů s tím vznikajících...
Více na: http://www.klaster-bechyne.org

Potenciál nových médií v galerijním vzdělávání / Barbora Škaloudová a Lucie Štůlová Vobořilová (lektorské oddělení NG, Veletržní palác)
Příspěvek představí možnosti využití nových médii při zprostředkování uměleckých děl. Jaký vliv mají současné technologie na přístupy ve vzdělávání? Ovlivňují soudobé vizuální prostředky nebo formy naše vnímání a interpretaci uměleckých děl? Prezentace se zaměří na jednotlivá pojetí vzdělávacích programů, vytvořených současnými umělci v rámci projektu ArtCrossing (multimediální vzdělávací projekt pro žáky, studenty a učitele) ve vzdělávacím oddělení ve Veletržním paláci v Národní galerii v Praze.

Letné dielne 2006 a 2007 / Magdalena Kobzová
Letní dílny 2006 a 2007 byly dvoutýdenní série workshopů, prezentací a performancí organizované sdružením 13 kubikov v postindustriálním prostředí blízko bratislavských Zlatych pieskov. Struktura programu vycházela především z experimentování s kolaborativními postupy napříč disciplínami. Prezentace se zaměří nejen na to, jak to celé probíhalo, ale především to, jaké na způsoby a modely neformálních vzdělávacích aktivit se v praxi osvědčily a co by se ještě dalo vylepšit.

Prezentace pilotního ročníku odboru Multimediální kompozice v Brně / Prof. MgA. Ing. Ivo Medek, PhD. (HF AMU, Brno) et al.
Prezentace projektu interdisciplinárního výukového programu zaměřeného na multimediální a audiovizuální tvorbu.
 


Hudebni fakulta Janáčkovy akademie múzických umění / Děkan
 
   
29. apríl 2008 16.30 - 18.30h, Kavárna Kunštátská Trojka , CZ_Brno
Jana Horáková (CZ), Denisa Kera (CZ), Lenka Dolanová (CZ), Filip Cenek (CZ)
Jan Zálešák a Ars Publica, o.s., Dům umění města Brna, Infocentrum MTP Brno
diskusia, prednáška, prezentácia, streaming
 




Emoce a roboty. Proti antropocentrismu / Jana Horáková (Filosofická fakulta MU, Brno)
Robotická performance jsou bitevním polem lidské racionality a emocionality. Jsou výzvou antropocentrismu ve smyslu odhalování limitů lidských kognitivních procesů a interpretačních schopností. Robotická performance fungují jako systémy otevírající prostor hře interpretací. Obrat k abstrakci, k autonomii díla a procesu, charakteristický pro robotické umění a umění 20. století obecně, budeme chápat jako modus zpochybňující antropocentrismus.
Se vzrůstající abstrakcí formy se naše pozornost obrací spíše k interpretačním procesům. Jsme vystaveni konvencím a automatizmům svých vlastních myslí, které řídí náš vztah ke světu a k jiným.
V případě současného robotického umění je zřejmé, že racionální analýza sama o sobě nemůže vysvětlit zážitek, který tyto instalace/performance zprostředkují. Abychom našli způsob, kterým nás robotická performance oslovují a ovlivňují, musíme do jejich interpretace vědomě zapojit své (subjektivní) pocity.

MikrobArt: bakterie jako umělci / Denisa Kera (Filosofická fakulta UK, Praha)
Biotechnologické umění stírá rozdíly mezi laboratoří a galerií, technickou vizualizací a uměleckým obrazem, vědeckým důrazem na objevování skutečnosti a uměleckou představou o kreativitě a přetváření světa. Toto umění nejen objevuje nová média v podobě položivých tkání a DNA, ale také dává prostor novým umělcům. Překvapivě tím nejsou pouze lidé, ale stále častěji i bakterie a další mikroorganismy, kterým lze přičíst umělecké ambice. Přednáška představí současnou uměleckou tvorbu mikrobů z celého světa: od portrétních miniatur po krajinomalbu a také bakteriální videoart.

Od signálu ke kódu. Umělci v dialogu s nástroji / Lenka Dolanová (Filmová a televizní fakulta AMU v Praze)
Přednáška se bude zabývat vývojem analogových nástrojů používaných videoumělci v 70. letech minulého století ve vztahu k nástrojům současným, k problematice komunikace umělců s inženýry, k DIY nástrojové estetice, k vzájemnosti obrazu a zvuku. Zaměří se na přechod od improvizačního, "živého" modu raného videa využívajícího signálové manipulace k digitálnímu kódu a na návrat reálného času v současných audiovizuálních performancích. Bude doprovázena ukázkami z děl, rozhovorů a dokumentů (zejména) z archívu Steiny a Woodyho Vasulkových.

Blackout / Filip Cenek (Filmová a televizní fakulta AMU v Praze a Fakulta výtvarných umění VUT v Brně)
Krátké doplnění přednášky Lenky Dolanové o ukázky současného nostalgického využití softwaru Image/ine (Tom Demeyer a Steina Vasulka, 1997) v rukou VJ Věry Lukášové. Image/ine jako výpadek paměti; zapomínání a zhušťování, alternativní řez optickou pamětí a dobrodružství mimovolného.
   
 
 
(cc) 2008 Multiplace - MTP 2007 - MTP 2006 - MTP 2005 - MTP 2004 - MTP 2003 - MTP 2002 - Newsletter - Wiki - Podpora - Press - Kontakt