PURE DATA WORKSHOP
  Filip Cenek & Jiří Havlíček
BLACKOUT

       
 

 
29. apríl 14h – 01. máj 2008 20h, Kavárna Kunštátská Trojka , CZ_Brno
Michal Cabowitz (CZ), Jozef Henzl (CZ), otvorená participácia
Infocentrum MTP Brno
dielňa, inštalácia
 
Lektoři Michal Cabowitz a Jozef Henzl

V třídenním workshopu provedeme účastníky základy syntaxe jazyka, základy zpracování zvuku v pd, možností zpracování obrazu pomocí knihovny GEM. V případě zájmu se můžeme zabývat i pokročilými možnostmi pure data - jako například tvorba vlastních objektů v jazyce python, síťová komunikace nebo využití platformy arduino pro tvorbu vlastního hardware. Výstupem by měla být síťová instalace, která bude propojovat několik měst v české i slovenské republice, a na které se budou v reálném čase podílet všichni účastníci workshopu.


Pure Data je grafický programovací jazyk, který vytvořil v 90. letech Miller Puckette. Je používaný umělci po celém světě pro syntézu a zpracování zvuku, obrazu, tvorbu multimediálních a síťových instalací, ale jeho možnosti jsou díky dostupným zdrojovým kódům prakticky neomezené.

////////////////////////////////////////////

Michail Cabowitz (* 1980) - od začátků na zx spectru, pres trackery a tradiční hudební software, zakotvil u pobřeží GNU/Linux a volně šiřitelných aplikací, z nichž nejvíce využívá možností programovacího prostředí pure data. Kromě konstrukce sound-systémů v pd a samplováním výstupu z /dev/rnd se v rámci možností snaží ukočírovat vlastní existenci. ;-)

Cabowitzova hudební produkce osciluje mezi chaosem, jenž panoval ještě před stvořením světa a krystalickým řádem, v němž zaznívá hudba sfér… mezi čistým hlukem a možností ticha. Od původně konkrétních kompozicí, které měly čitelnou harmonickou i melodickou linii se zvukový výraz posunul do více abstraktních poloh. Příležitostně spolupracuje s dalšími av-konstruktéry (orbital00, popcorp, a. hemala, marura, z. krulich, m. balžíček, s. abrahám).

http://www.cabowitz.com

////////////////////////////////////////////

Jozef Henzl - programátor a VJ, zkoumající extremní polohy obrazu a videa, využívajíc přitom z velké části Pure Data. Residentní VJ brnenského Heavy Mentalu

http://www.popcorp.org
 


hvss/at/seznam.cz - +420 608 665 461 -jabber: j.henzl/at/njs.netlab.cz , icq: 318336096
 
   

 
23. apríl – 08. jún 2008, Galerie G99, CZ_Brno
Filip Cenek (CZ), Jirka Havlíček (CZ)
Galerie G99, Fiume
vernisáž/výstava, inštalácia
 
paralelní akce — www.dumb.cz
http://intermedia.ffa.vutbr.cz/blackout
____

Galerie G99, Dům umění města Brna, 23.4. – 8.6.2008.
Kurátor František Kowolowski.

Cenek/Havlíček: Blackout
1. Ani nevím (video, 2 min., 2008)
2. Blackout (animace, 2 vt., 2008)
3. Předtím, než jela po chodníku, kdyby se dívala vlevo (model, 2008)

Filip Cenek a Jiří Havlíček jsou absolventi Fakulty výtvarných umění v Brně. Od roku 2000 se společně věnují animaci. Vytvořili několik prací zabývajících se různými způsoby animační narativity, zkušeností s tvorbou pro děti a specifickým využitím zvukového doprovodu. — Projekt Blackout, který připravili pro Galerii G99 poukazuje k tématu paměti, mezery, střihu… čili mezních hodnot v obrazovém prostředí. Blackout znamená zatemnění (oken, popř. mysli), zákaz zveřejnění, výpadek paměti či proudu, signálu apod. Také se používá jako pojem, kterým se označuje krátký animovaný předfilm. — Blackout se pokouší pomocí dvou pohyblivých obrazů popsat práh a možnosti narativity, které „naoko” eliminují zapomnění, ale zároveň vyjevují zkušenost, že každý další pohyb nebo obraz se již zapomenutím stane. — Autoři preferují ve svých filmech jeden dlouhý záběr, žádné střihy, žádný děj. Pomalé změny se prolínají se změnami něčeho uvnitř. Dvě vrstvy musíme poskládat přes sebe, abychom si uvědomili, co vidíme: zatemnění (blackout), dělení na vnitřní a vnější v podobě hlavní hrdinky filmu (holka v městském prostředí) a to, co představuje její svět a vnitřní model (vzpomínky). Zjednodušeně je to práce o alternativní ambivalenci modelů vyprávění. — František Kowolowski (tisková zpráva)
       
 
 
(cc) 2008 Multiplace - MTP 2007 - MTP 2006 - MTP 2005 - MTP 2004 - MTP 2003 - MTP 2002 - Newsletter - Wiki - Podpora - Press - Kontakt