MULTIPLACE 2007 / festival sieťovej kultúry / network culture festival / 13 - 22 04 2007
O Multiplace - Newsletter - Wiki - Podpora - Press - Kontakt - MTP 2006 - MTP 2005 - MTP 2004 - MTP 2003 - MTP 2002 - English

 
 
 
 
 
 
Multiplace - festival-dielo
Mária Rišková (SK)
 
Festival prezentuje od roku 2002 spojenie viacerých organizátorov, ktorí sa zaoberajú najnovším vývojom v oblastiach stretu kultúry a technológií, technológií a spoločnosti, spoločnosti a vedy. Jeho základným rysom je neustála premena, akási tekutosť — pričom celkový charakter festivalu vždy závisí od spoločnej práce množstva organizátorov a hlavne od ich miery zapojenia sa do tvorby programu a produkcie festivalových aktivít. Projekty jednotlivých organizátorov, ktoré Multiplace tvoria nie sú diktované, ani regulované, sú definované len prchavými mantinelmi. Ak sa organizátor zapojí do festivalu, dostáva od ostatných dôveru, že vloží svoje vedomosti a energiu do spoločného diela, vytvoreného z úlomkov reality, desiatok mejlov a telefonátov, zážitkov a pocitov, nadšenia z tvorby a prirodzenej radosti z komunikácie a stretnutí.

Festival má už dlho charakter samo-organizácie — tí, ktorí sa chceli zapojiť a vložiť do projektu, sa museli nájsť a skoordinovať sa navzájom. Je to vcelku zábavná forma organizácie, navyše jedna z najprirodzenejších, je však veľmi náročná na toleranciu a flexibilitu a výsledky nemusia vždy spĺňať predstavy
zúčastnených. Debaty posledných dvoch ročníkov o vývoji festivalu od počiatočnej fázy projektu, ako aj obavy zo skĺznutia do stereotypu priniesli potrebu organizačnej reformy. Diskusie napokon priniesli aj ďalšie potreby a možnosti, ktoré doterajšie fungovanie nemohlo obsiahnuť. Distribuovaný (necentrálny) spôsob organizácie je síce stále aktuálny, dokonca sa ukázal byť výrazným plusom, ale potrebuje doladiť, aby začal fungovať v súčasných podmienkach.

Zámermi reformy je tematizovať to, čím sa festival zaoberá od svojho začiatku — sieť ako druh spolupráce, ako aj zefektívnenie práce koordinátorského tímu a zintenzívnenie kontaktu medzi organizátormi. Dá sa povedať, že ide o pokus upgradnúť Multiplace na ďalší level. Môže sa stať novým typom „inštitúcie”, ktorý tak svedčí súčasnosti: inštitúcie, ktorá má viacero aktívnych centier, spája ľudí na základe ich spoločného záujmu a nadšenia a zároveň je odborným garantom poskytovaných informácií.

Čo je MULTIPLACE?

Pod názvom Multiplace funguje viacero aktivít:

1. festival Multiplace
Každoročný medzinárodný festival tvorený viacerými spoluorganizátormi sa koná v apríli/máji na rôznych miestach. Je príležitosťou pre koncentrované stretnutie a prezentáciu a poskytuje možnosť najvýraznejšej publicity.

2. Multiplace network — sieť
Multiplace network nie je úplnou novinkou — v podstate funguje od vzniku festivalu na prirodzenom základe kontaktov a komunikácie medzi organizátormi festivalových aktivít. Postupne bolo čoraz zrejmejšie, že okrem samotného festivalu je potrebná celoročná spolupráca, aby ciele, ktoré organizátori majú, nezostávali otvorené počas obdobia medzi festivalmi. Jednotliví organizátori pracujú samostatne na rôznych projektoch súvisiacich s ich celkovou orientáciou. Fungovanie v sieti však obohacuje aktivity o vzájomnú prepojenosť, ktorú možno okrem praktických výhod (spoločná propagácia, programová výmena, koordinácia logistiky a pod.) využiť aj tvorivo pri vzniku nových umeleckých projektov. Multiplace je platformou pre tvorivé experimentovanie s potenciálom sietí, skúmanie ich spôsobov fungovania. Sieť sa stáva nielen štruktúrou, ale aj samotnou tematickou náplňou Multiplace a musí si sama vytvoriť podmienky svojho fungovania a zvoliť svoje ciele na základe záujmov jej jednotlivých bodov.

3. združenie Multiplace
Združenie je jedným z výkonných nástrojov pre koordináciu festivalu a networku a jej legálnym zástupcom.

Krok do siete

Momentálne stojí skupina koordinátorov, ktorá sa rozhodla rozbehnúť načrtnuté reformy, pred úlohou definovať jasne ich princípy a ponúknuť ich do diskusie. Prvé kroky už boli urobené pri koordinovaní aktuálneho šiesteho ročníka festivalu. Začala sa formovať štruktúra nového spôsobu organizácie — zatiaľ opatrne, aby sa sloboda dosiahnutá neregulovanou koordináciou počas predchádzajúcich rokov neprepadla do karikatúry korporátneho systému založeného na funkciách, kontrole a finančnej motivácii. Vznikajú dokumenty, ktoré môžu pri reforme organizácie pomôcť a ktoré môžu záujemcovia komentovať — dokument Koncept Multiplace približuje princípy a ciele, ktoré môžu ľudí a inštitúcie networku spájať a dokument Multiplace (manuál) zhŕňa praktické aspekty kolaboratívnej práce na tomto projekte. Linky na aktuálne verzie týchto dokumentov nájdete počas roka na www.multiplace.sk, prosíme vás o vaše komentáre.

Skok do siete a program Multiplace 6

Na programe aktuálneho ročníka sa znovu stretlo množstvo organizátorov — nemá význam uvádzať štatistiky, lebo ich počet sa počas festivalu mení, do akcií sa vždy pripájajú ďalší. Každá z aktivít má v programe svoj význam — niektoré organizujú celé skupiny spoluorganizátorov, iné sú intímnejšie. Viac aktivít ako po minulé roky prebieha na internete — hry, streamy, kolaboratívna tvorba… Nezabudnite sledovať www.multiplace.sk, kde nájdete aktuálne linky na to, čo sa práve deje. Pri skladaní programu sme nebazírovali na „novomediálnosti” všetkých aktivít, ale dali sme organizátorom priestor vytvoriť svoj príspevok k sieťovej kultúre.

Na dosiahnutie intenzívnejších prepojení, ktoré chce sieťový festival vytvárať, sme vymysleli program Skok do siete. „Skok” sa skladá z výziev — „calls” jednotlivých organizátorov (a ak bude záujem aj verejnosti) na zapojenie sa do ich aktivít a do programu. Napríklad, niekto má priestor a ponúka ho umelcom na usporiadanie svojich aktivít, niekto má nápad na akciu a hľadá priestor; iný hľadá ľudí na zapojenie sa do hry na nete; alebo účastníkov workshopu atď. Niektoré výzvy môžu byť veľmi praktické, pretože každý projekt sa skladá z detailov, na ktorých môže aj zlyhať (napríklad, prineste nám staré kompy, my ich kreatívne zrecyklujeme; potrebujeme pomoc v infocentre festivalu, hľadáme hovoriaceho papagája v rodine s rýchlym pripojením na net atď. atď.) Tieto CALLS by mali zapájať ostatných organizátorov a verejnosť do programu počas Multiplace, aby sme maximálne otvorili možnosti participácie a využili existenciu tejto inšpiratívnej siete.

Mária Rišková
programová koordinátorka Multiplace 6
zakladajúca členka združenia Multiplace
 
 
(cc) 2007 Multiplace - Newsletter - Wiki - Podpora - Press - Kontakt