MULTIPLACE 2007 / festival sieťovej kultúry / network culture festival / 13 - 22 04 2007
O Multiplace - Newsletter - Wiki - Podpora - Press - Kontakt - MTP 2006 - MTP 2005 - MTP 2004 - MTP 2003 - MTP 2002 - English

 
 
 
 
 
 
1+1
17. apríl 2007 10.30h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Katarína Balážiková (SK)
Open Design Studio
prednáška
1+1=? Grafický dizajn a kolaborácia
 
Prednáška o histórii, formách, metódach a príkladoch kolaboratívnej praxe v grafickom dizajne.


:: MTP INFOCENTRUM :: To by se mi líbilo / To by sa mi páčilo
16. – 20. apríl 2007 , Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
Barbora Šedivá (SK/CZ) (koordinácia), otvorená participácia
Multiplace 2007, Lemurie T.A.Z (spolupráca), Uchoko (spolupráca), Hucot, o.s. (spolupráca), Fiume (spolupráca), Chernobylmusick (spolupráca), Jelibojelito (spolupráca)
 
denne 15-22h

MTP INFOCENTRUM je prostredie pre tvorivé vyjadrovanie kohokoľvek, pseudosociologický prieskum a kreatívny chill out. Poďte si zatvoriť - je vám k dispozícii audiovizuálny priestor za vrátnicou na Údolní 19. Vezmite si svoju gitaru, alebo dvd se svojimi filmami a pustite ho. Prídite si urobiť projekciu - špeciálne kvôli vám zatemníme. Zahrajte uspávanku dekanovi FaVU, špeciálne pre Vás ho pozveme.
Okrem vašeho vkladu na vás v infocentre čaká video a audio masáž (FaVU archív, Chicago select, Zlínská výtvarná škola, MTP collection, etc…), workshops in progress, prednášky, Recycling kontainer, zmyslu plný streaming a k tomu občerstvenie tela a zmena priestoru na nepoznanie. Check it out!



Akcia 000
21. apríl 2007 , OST-960, SK_Bratislava
otvorená participácia
OST-960
inštalácia
 
zvuková inštalácia


Allians/ce
14. 18h – 30. apríl 2007 , Galéria SPACE, SK_Bratislava
Jaroslav Kyša (SK), Erik Šille (SK), Radovan Čerevka (SK), Mário Chromý (SK), Tomáš Makara (SK), Erik Binder (SK)
Billboart Gallery Europe
vernisáž/výstava
 
Lokácie billboardov:
Bratislava: Avion, Hornbach, Galvániho
Košice: Stanicne namestie, stanica ZSR, SAD
- Továrenská-Hlavná, centrum Starého mesta
- Komenského, veterinárna stanica, s.centrum

Projekt allians/ce sa dotýka témy kultúrnej spolupráce umelcov na Slovensku.

Na domácej scéne pôsobia 3 vysoké umelecké školy, ktoré okolo seba koncentrujú najmladšiu generáciu autorov, dve z nich vytvárajú alternatívu bratislavskému centralizmu. Aktivita najmä košických študentov a absolventov Fakulty umení TU založenej v roku 1998 upriamila v poslednej dobe pozornosť na veľmi životaschopnú skupinu mladých autorov, kým Akadémia umení v Banskej Bystrici, založená o rok skôr na svoj skutočný nástup asi ešte len čaká. Preto sa mnohokrát model centra a periférie aplikuje práve na mestá Bratislava - Košice. Čo je však na slovenskej umeleckej scéne evidentné, nie sú geografické definície, ale rastúca mobilita, možnosti študijných a zahraničných rezidenčných pobytov, ktoré stierajú hranice a spájajú umelcov do kvalitatívne úplne odlišných zoskupení. Spor východ - západ, Bratislava - Košice sa tak stáva len hranicou, základnou osou pre sieť kultúrnej spolupráce.

Projekt allians/ce alebo alliens alliance spája do aliancie šiestich umelcov z dvoch „súperiacich/nepriateľských" strán – tzv. Košičanov – absolventov alebo študentov košickej fakulty umení TU – Jaroslava Kyšu, zo Žiliny, Radovana Čerevku a Tomáša Makaru a na druhej strane Bratislavčanov – absolventov VŠVU a v Bratislave žijúcich – Erika Šilleho z Rožňavy, Erika Bindera z Hnúšte a Mária Chromého, síce z Bratislavy ale žijúceho v Prahe; aby poprel teórie o nedostatočnej spolupráci, ale naopak upozornil na vzájomnú prepojenosť umeleckej komunity. Sieť zložená z 3 billboardov v Košiciach a troch v Bratislave vznikla na základe vzájomnej spolupráce zmiešaných dvojíc.

www.billboart.org


Amatéři: naplněná utopie?
(streaming)

18. apríl 2007 16h, Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
Palo Fabuš (CZ)
FaVU VUT, Jelibojelito (spoluorganizátor), ACStream (spoluorganizátor)
prednáška
 
Video stream: http://stream.node9.org/live.sdp

Utópiu, ku ktorej vzývali umelci a teoretici od začiatku 20. storočia, môžeme v súčasnosti vidieť v mnohých fenoménoch okolo nových médií. Sloboda vyjadrenia pre každého a oslobodenie sa od obsahu diktovaného mediálnymi magnátmi však so sebou nesie faktory, ktoré autori utópie nepredvídali a v širokom rámci dochádza k vytriezveniu ku ktorému vyzývajú hlavne umelci.
Palo Fabuš is the culture publicist, critic and theorist. Not a journalist. His former interest in new media has progressively evolved into wide study of contemporary culture applying a variety of approaches such as sociology, media studies, art theory and philosophy. His research centers these days mostly on the relationship of ICT and evolution of cultural values, contemporary zeitgeist and perception of time.

Since 2009 editor of Umělec. Teaches Social Media course at Department of Media Studies and Journalism FSS MU Brno and occasionally FF MU Brno, FaVU Brno, FIT VUT Brno, FAMU Prague, AVU Prague. Studied Bc. (Applied Informatics) at Faculty of Informatics, Masaryk University in Brno. MA Student at Department of Media Studies and Journalism FSS MU Brno. In 2004-2005 editor-in-chief of IM6. In 2005 and 2006 curator of Zoom festival. From 2005 to 2008 worked as an editor of Literární noviny. In 2007 co-founded Jlbjlt. After seven years of living in Brno, moved in 2009 to Prague.

http://palofabus.net
http://literarky.cz/index.php?p=autor&id=153
http://jlbjlt.net/user/10
 



Anna Daučíková – výber z videotvorby
19. apríl 2007 19.20h, Stredoeurópsky dom fotografie, SK_Bratislava
Anna Daučíková (SK)
Stredoeurópsky dom fotografie
projekcia
 
Anna Daučíková predstaví svoju videotvorbu, ktorá sa v priebehu poslednej dekády sústreďovala okolo viacerých okruhov. Práce sa okrem iného vzťahujú k otázkam sexuality a túžby, sociálnych praktík genderu a chudoby. Dôležitým prvkom je potreba budovať dielo intertextuálne pomocou apropriácií a odkazov k rôznym exemplárom kultúrnej produkcie.



Anywhere But Here / Pásmo 3
19. apríl 2007 20h, Klub Fléda, CZ_Brno
Fiume, FaVU VUT (spoluorganizátor), Klub Fléda (spoluorganizátor)
projekcia
 
Polhodina krátkých zato aktuálnych videí a filmov brnenské scény; večierok a živá hudobná produkcia nasleduje.
Fiume. Kolektiv nevýrazných postáv neprogresívnej scény. Indiáni z Vetrova i Piráti z Karibiku. "Music as an Organizational Principle."
L. Žampachová, M. Mandelíková, F. Cenek, J. Havlíček, P. Strouhal, J. Žalio, P. Kocourek, M. Kindernay, M. Hrubá, T. Sochorová, J. Šrámek, F. Nerad, J. Nečas a ďalší.

Konik a sirena
Antonin Koutny (lyrics&zpev) a Karin Pisarikova (vse
ostatni) ze sebe vydaji to nejlepsi.
Low cost vystoupeni romantickeho naladeni, na bobku na
plazi a za mesice.

www.fiume.cz
www.fleda.cz


Archimage night date and time
13. apríl 2007 20h, Hungarian Contemporary Architecture Centre, HU_Budapešť
Gergely Nagy & the Academy of Arts and Crafts Collective (HU), Levente Polyák (HU), Radio Tilos Djs (HU)
Kortárs Építészeti Központ
 
Archimage noc spája umelecké obrazy s obrazmi miesta - komponované s tými náhodne nájdenými. V rámci tejto audiovizuálnej udalosti sa stretnú umelci pôsobiaci vo vizuálnej i zvukovej oblasti, aby spolu zdieľali interpretáciu architektúry, mesta ako aj konkrétnej budapeštianskej štvrti, kde sa Centrum architektúry nachádza a ktorá bola známa prezývkou Chicago. O projekciu a hudbu sa postarajú študenti Akadémie umenia a remesiel a DJi rádia Tilos.



Chernobyl Support on Multiplace Heavymental
14. apríl 2007 20h, Klub Yacht, CZ_Brno
ink_flo (CZ) (mash-up - Olomouc), Yarrdesh (CZ) (symphonic breakcore, bimetal - Praha), Sonority + 777 (CZ) (microbeats, granular trash, destroyed inputs, vocals from hell - Židlochovice / Brno), Tomáš Vtípil (CZ) (dekadentní laptopová poezie - Brno), Cabowitz + P.O.P. corp. (CZ) (ambient / puredata visual glitches - Praha / Brno), Svkschä Handarbyte (SK) (chrup-hop, Bratislava), Backstreet Noiz (CZ) (glam 2rave - Třebíč), Kyl The DYJ (retarded djs crew - - Brno / Bratislava), Chernobyl DJs (CZ), TV Produkt (puredata visual master from Moravia - Uherské Hradiště), Šmek Ma Pikča (CZ) (minimal visual, Brno)
Chernobylmusick, Jelibojelito (spoluorganizátor), ACStream (spoluorganizátor)
koncert
 
mejdan pro lidi s třema nohama



Cyklosymfonieta 2007 - skoro globální koncert pro cyklisty, jízdní kola, rádia a rostliny
19. apríl 2007 18h, náměstí Jiřího z Poděbrad, CZ_Praha
Miloš Vojtěchovský (CZ) (koordinácia)
Lemurie T.A.Z, Mlok
dielňa, performance
 
Jarní cyklojízda se stala příležitostí pro projekt hudebně botanického tělesa pohybující se dne 19.dubna paralelně Prahou a dalšími městy v Čechách i jinde.

Kolová kolona, provázená nezvyklým hudebním mrakem se stane poetickým kontrapunktem k industriálním decibelům hromadné a soukromé motorizované dopravy a akcím street party, které k hluku většinou jen přispívají. Audiocyklojízdou připomíná akce také 12. Mezinárodní den proti nadměrnému hluku, vyhlášený na 25 duben 2007.

Cyklojízda projede městy ve znamení speciálně zvukově upravených kol. Některé budou vybaveny miniFM vysílačem a věříme, že většina také transistorovými rádii s kazetovým, nebo CD přehrávačem. Projíždějící kolomanifestace zasáhne lokálně také do spektra pražských rádií, které většinou k zvukovému znečištění Prahy a hlav Pražanů hlasitě a účinně přispívají. Díky internetové vysílání je možné sledovat tuto i další akce v jiných městech.

Návody jak si upravit kolo ve vylazený hudební instrument jsou k dispozici na stránkách rádia www.lemurie.cz/projekty. Na workshop můžete přijet na kole a pod vedením odborníků si rychle jednoduše upravit vlastní stroj. Dílnu organizuje rádio Lemurie a Asociace MLOK a hostí Komunikační prostor Školská 28 v sobotu 14. dubna. Individuálním řešením a dalším experimentům nejsou kladeny překážky.

Výzva pro každého, kdo se chce osobně zasadit za klidnější, poetičtější a veselejší budoucnost:

1. Ve svém městě nebo vesnici připravte na 19. dubna od 18.00 trasu, kudy pojede cyklojízda. Pozvěte své známé.

2. Přivezte si s sebou rádio na baterie s CD, nebo kazetovým přehrávačem.
Zvuky pro CD a MP3 přehrávače ji můžete stáhnout na stránkách rádia lemurie, nebo si je nahrát a vytvořit sami. S hrajícími rádii se vypravte na projížďku po svém městě, nebo vesnici.

3. Majitelé rostlin mohou vzít vyvětrat své pokojové rostliny.
Zeleň umístěná na zadním nosiči kol navodí v městském automobilismem řízeném prostředí atmosféru mobilní botanické zahrady, prostoupené hlasy domácího i exotického ptactva.

Pro další informace: milos@lemurie.cz

http://www.auto-mat.cz, http://www.cyklojizdy.cz, http://www.lemurie.cz, http://mlok-org.net/, http://www.skolska28.czNarozen 1955. Zabyva se vyzkumem moznosti neudrzitelneho rozvoje. Zalozil v roce 1992 nadaci hermit a v roce 1994 centrum pro metamedia, v soucasnosti cinitel asociace MLOK a zakladajici clen Lemurie.cz.
milos@lemurie.cz

 



Definícia priestoru svetlom
12. – 22. apríl 2007 , Galéria Jána Koniarka – Kopplova vila, SK_Trnava
Martin Bastyan Sedlák (SK)
Galéria Jána Koniarka
vernisáž/výstava, inštalácia
 
zvukovo - vizuálna inštaláciaMartin Bastyan Sedlák (1981) je študentom 5. ročníka Ateliéru IN Ilony Németh na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

 



Designjockeys
14. – 21. apríl 2007 , Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Katarína Balážiková (SK) (koordinácia)
Open Design Studio
 
denne 20-22h
Večerné dizajn sety – priame prenosy z dizajnérskych obrazoviek z celého sveta! Každý večer sa môžete presvedčiť, že aj dizajnér môže byť džokejom. Namiesto zvuku vám však prostredníctvom zdieľania svojej obrazovky dizajnéri odhalia proces a tajomstvá ich tvorby. Nechajte sa uniesť a možno aj poučiť sledovaním tohoto procesu – a nielen produktu!



Do You Really Want To..?
(streaming)

17. apríl 2007 20h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
Etnoise orchestra (SK/CZ)
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, Atrakt Art
performance
 
Môj otec bol dobrý, ja musím byť hacker. Štvorčlenný slovensko-český orchester (Slavomír Krekovič - laptop + hračky, Oliver Rehák - laptop + efekty, Ladislav Mirwald - gitara + elektronika, Ladislav Valášek - gramofón) prichádza po Jánošíkovom tripe opäť bojovať s pánmi, tentokrát proti Veľkým Systémom v naživo ozvučovanej sprznenej inštalácii počítačového operačného systému. Povedzte -Au" a uvidíte povstaleckú improvizovanú hudbu po boku revoltujúcich vizuálov.


Dobře temperované kolo
14. apríl 2007 10 - 16h, Školská28, CZ_Praha
Miloš Vojtěchovský (CZ) (koordinácia)
Mlok, Lemurie T.A.Z
dielňa
 
Na dílnu přijeďte na kole. Rychle a jednoduše si můžete upravit vlastní stroj pro hudební cyklojízdu. Potřeby: šroubovák, lepící páska.

Různé návody jak si upravit kolo na hudební instrument jsou k dispozici také na stránkách rádia www.lemurie.cz/projekty. Individuálním řešením a dalším experimentům se meze nekladou.

Výzva

1.Ve své čtvrti, městě nebo na vesnici připravte 19. dubna od 18.00 trasu, kudy pojede místní cyklojízda. Pozvěte své sousedy a známé s kolem.

2.Přivezte si s sebou rádio na baterie s CD, nebo kazetovým přehrávačem, CD přehrávač s reproduktory. Připevněte vše pevně lepící páskou na nosič kola. Zvuky pro CD nebo MP3 přehrávače lze stáhnout na stránkách rádia Lemurie, nebo je lepší je nahrát a vytvořit sami. Se souštěným orchestrem rádií se vypravte na projížďku po svém městě, nebo po vesnici.

3.Majitelé rostlin mohou vzít vyvenčit své pokojové rostliny na jarní projížďku. Zeleň umístěná na zadních nosičích kol v městském, automobilismem ovládaném prostředí navodí atmosféru mobilní zahrádky, nebo botanické zahrady, provázené hlasy domácího i exotického ptactva, nebo jiných přírodních zvuků.

Dílnu připravil tým internetového rádia Lemurie–onns (organizace pro nastolení neobvyklých situací) a Asociace MLOK. Hostí Komunikační prostor Školská.

www.skolska28.cz, www.auto-mat.cz, http://mlok-org.netNarozen 1955. Zabyva se vyzkumem moznosti neudrzitelneho rozvoje. Zalozil v roce 1992 nadaci hermit a v roce 1994 centrum pro metamedia, v soucasnosti cinitel asociace MLOK a zakladajici clen Lemurie.cz.
milos@lemurie.cz

 



Dokonalá Multiplace party
13. apríl 2007 18h, 13 kubikov, SK_Bratislava
13 kubikov, Multiplace 2007
vernisáž/výstava, performance, párty
 
Podobne ako minulý rok, aj tento ročník Multiplace otvoríme v post-industriálnom prostredí Zlatých pieskov v priestoroch 13 kubikov. Súčasťou otvorenia festivalu bude vernisáž výstavy Finis Terrae Nóry Ružičkovej, sieťová performancia v podaní dvojice Gívan Belá a Michal Kindernay.



Dýchánek
13. apríl 2007 19h, Galerie Eskort, CZ_Brno
Tereza Damcová (CZ), Jiří Suchánek (CZ), Antonín Koutný (CZ)
Galerie Eskort, FaVU VUT (spoluorganizátor), Fiume (spoluorganizátor)
performance, projekcia, koncert
 
Je to menej o tom, akú hudbu ste v skutočnosti počúvali ako deti, a viac o tom, čo si pamätáte, že ste počúvali.
www.fiume.cz
www.galerieeskort.net


Energie erekt
18. apríl 2007 18h, Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
Zuzana Musilová (CZ)
FaVU VUT
performance
 
Být hot znamená být cool. Každý to může rozjet, každý se může bavit a vychutnávat si energii s názvem Erekt, která dodá vašemu tělu energii, kterou jsme měli jako děti.

Ve středu 18.4. 2007 v 18: 00 odstartuje svou performance s názvem Energie Erekt umělkyně Zuzana Musilová, která studuje od roku 2004 v ateliéru multimédií na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Ve své tvorbě se zabývá především reklamou , kterou kombinuje se současným designem a dál tyto odkazy posouvá. Diváci, kteří se na tuto zajímavou akci dostaví mají možnost vidět živé moderované vystoupení a dokonce si od této umělkyně odnesou suvenýr.


Evolution Night: Živá partitúra
(streaming)

19. apríl 2007 20h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
Longital (SK), Floex (Tomáš Dvořák) (CZ), Tomáš Vaněk (CZ), Jakub Zítko (CZ)
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, Culture Transfer (spoluorganizátor), CIANT - International Centre for Art and New Technologies (organizátor), České centrum (organizátor), Atrakt Art
performance
 
Video záznam: http://smecnet.itchybit.org/ public/longital.ogg

Zabudnite na vídžejing, je tu provokujúcejšia forma vizuálneho stvárnenia hudby.

V prvej časti večera odohrajú koncert hudobníci Šina a Daniel Salontay stojaci za projektom Longital (ex-Dlhé diely). Ich pesničky bude v reálnom čase zaznamenávať a pomocou motion trackingu priamo na plátne vizuálne pretvárať umelec Tomáš Vaněk a zvukovo samplovať Tomáš Dvořák známejší pod umeleckým menom Floex. V druhej časti potom pomocou živej partitúry a improvizácie hudobníkov vznikne nová audio-vizuálna podoba pesničiek Longital.

-Vnútorná logika Živej partitúry by sa dala metaforicky prirovnať k slnečnej sústave. Zvukový objekt je Slnko a jednotlivé planéty sú efektové objekty, ktoré spolu svojimi kombináciami, veľkosťami a vzdialenosťami od Slnka vytvárajú zvukovo-algoritmické situácie a zvuk ďalej rozvíjajú."

Vstupné: 150 Sk


Filmy Prix Ars Electronica & YouTube
13. apríl 2007 20h, IC Culture Train - Centrum súčasných umení, SK_Košice
IC Culture Train
projekcia
 
Výber najlepších počítačových animácií zo súťaže prestížneho festivalu Ars Electronica v Linzi a osobného výberu režiséra Petra Pikasa Piknu z YouTube.



Finis Terrae
13. apríl 18h – 03. máj 2007 , Galéria 13m3, SK_Bratislava
Nóra Ružičková (SK), Anna Daučíková (SK) (úvodné slovo), Mária Čorejová (SK) (koordinácia), Alena Adamíková (SK) (koordinácia)
13 kubikov
vernisáž/výstava
 
Finis terrae znamená po slovensky koniec zeme.
Je to miesto, kde sa končí zem a začína sa… neistota. Pre autorku výstavy pomenúva vo všeobecnejšom zmysle provizórnu pozíciu, do ktorej sa prostredníctvom svojich videoinštalácií pokúša umiestniť diváka.
Jedná sa najmä o zneistenie v rovine identifikácie (vizuálneho, zvukového…) vnemu. Videá, ktoré Nóra Ružičková prezentuje, vznikli v období rokov 2002 - 2005 a tematizujú telesnú skúsenosť ako základný zdroj pri našom jazykovom uchopovaní sveta, ako bezprostredný podklad pre zvládanie iných skúseností a ako primárny a najbohatší zdroj metafor.



Full Service Video
14. 18h – 17. apríl 2007 , Galéria SPACE, SK_Bratislava
Jakub Pišek (SK), Mikuláš Podprocký (SK), Ivana Madariová (SK) (kurátorka)
SPACE projects | residency lab | store
vernisáž/výstava
 
Výstava Full service video skúma, akou cestou sa môže uberať film, a to nielen jeho skladba, ale aj dostupnosť a technické zabezpečenie. Predstavuje práce študenta a absolventa košickej Fakulty umení TU – Jakuba Pišeka a Mikuláša Podprockého.

Jakub Pišek sa predstaví interaktívnou inštaláciou videa, ktoré sa aktivuje na zvukový podnet a okrem uvedenej interaktívnej inovácie pre požívateľov nám nastolí otázku - hovoriť či nehovoriť popri sledovaní filmu?

Práca Mikuláša Podprockého sa posúva viac ku kritike obsahu mainstreamovej filmovej produkcie. Vo svojej interaktívnej animácii ponúka divákovi voľbu - akčný, romantický/erotický film či dráma a následne na základe jeho výberu, program Movie Generator vygeneruje z typických filmových scén film určený len a len pre daného diváka. Originalita a hodnota filmu potom zodpovedá mnohým dnešným trhákom, rýchlosť výroby a finančná stránka sú však neporovnateľne efektívnejšie.


Harakiri
14. apríl 2007 19 - 23h, Kamikadze, SK_Bratislava
STUPIDesign, Kamikadze
projekcia
 
Stupid hľadá…
Zhovorčivého hovoriaceho papagája v domácom prostredí s prípojkou na rýchly internet. Môže mu nainštalovať laptop so Skype a kamerkou. Od 19.00 do 22.00 mu budú volať ľudia zo Stupidesignu.
Braňo hľadá…
Neobmedzené množstvo laserových ukazovadiel, alebo rovnaký počet svietiacich príveskov.
.
.
.

Všetko nakoniec dopadlo ináč... Pozrite si report, video a fotky
na www.kamikadze.sk/harakiri
a
www.stupidesign.sk/harakiri/picts
(16.04.2007)


Itch My Ha Ha Ha
13. apríl 2007 20h, Klub Fléda, CZ_Brno
Kyl The Sistem (SK)
Klub Fléda, FaVU VUT (spoluorganizátor), Fiume (spoluorganizátor), Chernobylmusick (spoluorganizátor)
koncert
 
Kyl the sistem (Dallas / South magnetic pole / Mecca) / koncert
"pololegálni mentálni stimulátori zo sfér dokonalosti, pašujúci hudbu z kvalitnejších realít. popdeathmental3steptelescopicnewagediscohop par excelance. natas!"
Skutočne adekvátne hudobne sofistikované zahájenie brnenskej časti festivalu sieťovej kultúry multiplace. i keď sú kyl the sistem na scéne už niekoľko rokov, každým vystúpením sa stanú prekvapivým objavom roka. hob!
http://www.kylthesistem.com
http://www.chernobylmusick.net

Multipalce velvet stage / info place
Jednotky a nuly, nenásilné podprahové vstrebávanie audiovizuálnych informácií aj iného dobrého.
/// stage, vďaka ktorému sa už po druhý rok nielen Fléda, ale hlavne vy budete mocť stať súčasťou medzinárodného festivalu Multiplace a zapojiť sa tak do siete ľudí a organizácií, venujúcich sa interakcii médií a technológií s umením, kultúrou a spoločnosťou.

MTP STAGE A KYL THE SISTEM KONCERT SÚ SÚČASŤOU AKCIE ITCH MY HA HA HA
VIAC INFO NA:
http://www.myspace.com/itchmyhahaha
http://www.fleda.cz

LINEUP:
dDAMAGE live(FR)
MATKORE live (UK)
MY NAME IS ANN live
SPORTO live
KYL THE SISTEM live(SK)
DJ ROMANO PORNI
GREATEST HITS COLLECTIVE
VJ KOLOUCH


Karbido
(streaming)

16. apríl 2007 20h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
Karbido (PL)
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, Atrakt Art, Poľský inštitút (spoluorganizátor)
koncert
 
Stream: http://tlis.sk:8000/multiplace.ogg

Nábytok ako nástroj, -totálna a zároveň zábavná avantgarda". Štyria muži sedia uprostred miestnosti okolo stola, v ktorom je zabudovaná gitara a citlivé mikrofóny. Muži na stôl ukladajú a zhudobňujú rôzne predmety, pospevujú si. Poľská performance Stolik ponúka psychedelický hudobno-divadelný tranz plný rytmu a melódií, dráždiaci divákovu imagináciu. V spolupráci s Poľským inštitútom a mestom Wroclaw.



Karbido (PL)
14. apríl 2007 20h, Stanica Žilina-Záriečie, SK_Žilina
Karbido (PL)
Truc sphérique, Poľský inštitút (spoluorganizátor)
koncert
 
Obecenstvo usadené okolo pódia ako v amfiteátri, v strede sály však nevidíte žiadne zosilňovače, gitary, bicie, ale... stôl. Obyčajný, pravouhlý, drevený stolík.
Zoskupenie Karbido hrá na špeciálne zostrojenom originálnom stole. Drevený nástroj s výnimočnými a jedinečnými vlastnosťami. Je to kus nábytku s dušou. Citlivý na najjemnejší dotyk a unikátne znejúci. Zvuk je snímaný z povrchu stola a tiež z drobných detailov ukrytých v jeho vnútri.
"Stolík" je totálna inštrumentálna avantgarda, hudba, ktorej hranice môže nastaviť len vaša predstavivosť.



Karbido (PL)
18. apríl 2007 20h, IC Culture Train - Centrum súčasných umení, SK_Košice
Karbido (PL)
IC Culture Train, Poľský inštitút (spoluorganizátor)
koncert
 
Vystúpenie výnimočnej hudobnej formácie Karbido z Poľska, ktorá transformuje zvuky prostredníctvom špeciálne skonštruovaného zvukového stola. Štvorčlenná skupina Karbido hrá na originálnom drevenom nástroji - preparovanom stole postavenom podľa vlastného nápadu, ktorý je ozbrojený mnohými konvertormi, a ktorý dosahuje vynikajúce a netypické akustické vlastnosti. Piatym členom skupiny je akustik, ktorý generuje správne znenie každej časti.
www.karbido.com



Kebabproces
15. – 21. apríl 2007 , Stanica Žilina-Záriečie, SK_Žilina
Radovan Čerevka (SK), Anton Čierny (SK)
Truc sphérique, Ateliér nových médií KVUaI, FU, TU Košice (spoluorganizátor), Katedra Intermediálnej a Audiovizuálnej tvorby AKU Banská Bystrica (spoluorganizátor), Ateliér priestorových komunikácií doc. Antona Čierneho, VŠVU Bratislava (spoluorganizátor)
dielňa
 
denne 10-20h
Workshop 6 študentov z mediálnych ateliérov bratislavskej, košickej a banskobystrickej školy.



Killing Me Microsoftly
16. apríl 2007 11 - 13h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
17. apríl 2007 11 - 13h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Peter Nosáľ (SK) (koordinátor)
Open Design Studio, VŠVU (spoluorganizácia)
dielňa
 
Workshop "Killing me Microsoftly" je kolaboratívny projekt pre dvanásť osôb, počas ktorého účastníci spoločne v štyroch trojčlenných skupinách tvoria v zdanlivo nekreatívnom prostredí office programov. Cieľom projektu je osvojiť si nenútenou formou neatraktívny software a tak získať nový pohľad na prácu v týchto programoch, a odhaliť ich neobjavené možnosti.



Language without words
18. apríl 2007 14h, Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
FaVU VUT
projekcia
 
Projekt "Language without words" uvádí za podpory finančních mechanismů EHP Norska
Pásmo videí studentů islandské Akademie výtvarných umění v Reykjavíku:


Lise Lecocq -Maison Boudier 10:45 minut
Anne Marte Overaa
- Soft 2006
- Projection 2007

Ethienne de France
"Eyma" 14:14

Maria Edit Antal
"Crosses withcircles" 0:56
"Light composition" 0:31

María Dalberg
"Vatnsbunur" 1:15

Erlingur Grétar Einarsson
"Cat ´s eye, Owner´s eye "1: 15"

Eva Rún Snorradótirr
"Sometimes love just ain´t enought" 1:44

Karl Ágúst
"Untitled" 5:55

Kristín póra Haraldsdótttir
"Untitled" 1:11

Snæbjörn Brynjarsson
"Untitled" 1:40

E. Sunnu Schram
"...iewz, snie" 2:53

Lydia Gretarsdottir
einn litill draumur 0:55

Vilborg Ólafsdóttir
Untitled 1:59

Thomas Freyr Thorgeirsson
I lyed here, dead and buried 2:00

Moody Artists Producton
"Failing Files" 20:00


Soubor těchto videí z Islandu můžete spatřit díky Beatě Spáčilové a Martě Svobodově.


Last Tag Show
14. apríl 2007 9h, online
Pash* (CZ), Palo Fabuš (CZ)
performance
 
internetová performance na www.lostpostservice.net/lts

14. apríla 2007 prebehne na http://www.lostpostservice.net/lts internetová performancia Last Tag Show, ktorej cieľom je preskúmaťfasádu fenoménu Web 2.0. Považujte ju za hack alebo vŕtanie sa vo vnútornostiach Webu 2.0, ale cieľom tejto show je predovšetkým poukázať na globálnu prax užívateľov
Webu 2.0, ktorí si cez profily budujú a skrášľujú svoj webový image, pričom si tak nasadzujú sociálnu masku a predvádzajú svojho druhu performanciu. Last Tag Show začne o 9.00 a pobeží cca 24 hod.||

Pash* je známy predovšetkým ako autor roztodivných postavičiek rozmiestnených v uliciach Prahy. V poslednej dobe však dokazuje svoju mnohostrannosť výletmi do sveta maľby, osobitých animácií ale aj interaktívnych inštalácií, v ktorých sa cíti stále lepšie. Študuje kameru na FAMU a neumýva si nohy.
www.lostpostservice.net

 
Palo Fabuš is the culture publicist, critic and theorist. Not a journalist. His former interest in new media has progressively evolved into wide study of contemporary culture applying a variety of approaches such as sociology, media studies, art theory and philosophy. His research centers these days mostly on the relationship of ICT and evolution of cultural values, contemporary zeitgeist and perception of time.

Since 2009 editor of Umělec. Teaches Social Media course at Department of Media Studies and Journalism FSS MU Brno and occasionally FF MU Brno, FaVU Brno, FIT VUT Brno, FAMU Prague, AVU Prague. Studied Bc. (Applied Informatics) at Faculty of Informatics, Masaryk University in Brno. MA Student at Department of Media Studies and Journalism FSS MU Brno. In 2004-2005 editor-in-chief of IM6. In 2005 and 2006 curator of Zoom festival. From 2005 to 2008 worked as an editor of Literární noviny. In 2007 co-founded Jlbjlt. After seven years of living in Brno, moved in 2009 to Prague.

http://palofabus.net
http://literarky.cz/index.php?p=autor&id=153
http://jlbjlt.net/user/10
 



Lego
18. apríl 18h – 10. jún 2007 , Galéria SPACE, SK_Bratislava
Little Artists (UK), Brendan Powell Smith (US), Zbigniew Libera (PL), Jan Kadlec (CZ), Stano Masar (SK), Juraj Čarný (SK) (kurátor)
SPACE projects | residency lab | store
vernisáž/výstava
 
LEGO je jedna z kultových stavebníc, ktorá osobne zasiahla našu generáciu, ale ktorá aj napriek úplne inej situácii v ponuke hier pre mladú generáciu ostáva stále aktuálna a atraktívna. Za svoje dlhé pôsobenie sa LEGO stalo fenoménom, ktorý ľudí združuje i inšpiruje. Aj pripravovaná výstava bola inšpirovaná Bibliou postavenou z LEGA od Američana Brendan Powell Smitha. Je zameraná na prezentáciu umeleckých diel pracujúcich určitým spôsobom s LEGOM a analýzu modelov hry v súčasnom výtvarnom umení. Projekt je programovo zameraný aj na zaujatie detského diváka, ktorý v programe súčasných galérií nemá vždy adekvátne miesto.



Lot in Sodom
18. apríl 2007 19h, Stanica Žilina-Záriečie, SK_Žilina
Maroš Rovňák (SK)
Truc sphérique, Katedra Intermediálnej a Audiovizuálnej tvorby AKU Banská Bystrica (spoluorganizátor)
prezentácia
 
Prezentácia workshopu Maroša Rovňáka, ktorý sa venoval využívaniu zvukových a hudobných softwérov, programov a možných počítačových techník a ich aplikácií v umeleckej, technickej a reálnej oblasti. Ako príklad ich konkrétneho využitia vytvorili študenti Akadémie umení zvukovú a ruchovú zložku k filmu Lot in Sodom (réžia James Sibley Watson) - experimentálneho filmu z roku 1933, ktorý - podobne ako jeho nová hudobná zložka - mixuje a využíva všetky možné vizuálne formy v dobe svojho vzniku možné.



Machinima filmy
18. apríl 2007 18h, IC Culture Train - Centrum súčasných umení, SK_Košice
IC Culture Train
projekcia
 
Ukážky z tvorby rakúskych protagonistov Machinima filmov – kolekcia krátkych animovaných filmov.
(plánovaný workshop sa neuskutoční)


Malé štúdie prekladov
(streaming)

13. apríl 2007 18h, 13 kubikov, SK_Bratislava
18. apríl 2007 18h, Bakala Café, CZ_Brno
19. apríl 2007 18h, Galéria Bastart, SK_Bratislava
Michal Kindernay (CZ), Gívan Belá (BE/SK)
Society of Algorithm
performance
 
Stream: rtsp://qt.okno.be:8000/bakala.sdp

7.4. Okno Brusel / 13.4. 13m3 Bratislava / 18.4. Bakala Café Brno / 19.4. Galéria Bastart Bratislava / 27.4. online

ŠPECIÁLNY HOSŤ: Richard Fajnor

Michal Kindernay a Gívan Belá vyrazia na turné do piatich rôznych miest s experimentálnym sieťovým audiovizuálnym labom. V reálnom čase vyskúšajú techniky mikromontáže, zrnitosť, transkódovanie, distribuované sieťové spracovanie dát a mnoho ďalších. Jedného dňa z toho možno vznikne naozajstná skladba, ak sa myšlienka naozajstnej skladby dovtedy nevytratí... Má umenie budúcnosť, ak sa starí retardi naďalej pýtajú otázky typu „Ist die Moderne unsere Antike?“. Zatiaľ navštívte laboratóriá na uvedených miestach, alebo sa pripojte cez internet. Nebude v tom žiadna krása.



Moving Images
19. apríl 2007 18h, Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
David Možný (CZ)
FaVU VUT, Hucot, o.s. (spoluorganizátor)
prezentácia
 
Projekce výběru krátkých digitálních filmů a hudebních klipů malých produkcí a studií. Video blokem, plným neotřelých iluzí, animací, speciálních efektů a smyslných obrazů, Vás provede David Možný.

Links: http://www.onedotzero.com | http://www.bitfilm.de | http://www.wehavedecidednottodie.com | http://www.ne-o.co.uk | http://www.resfest.com | http://www.pleix.net |||

DFX (David Možný) je vizuálny umelec, ktorý sa posledné tri roky zaoberá digitálnymi obrazmi, pôsobí na Masarykovej Univerzite v Brne / Fakulta sociálnych štúdií a ako VJ pod menom dfx vystupuje v miestnych kluboch. Pracuje doma.
dfx-zavinac-videodesign.cz
 



Multipis
14. – 21. apríl 2007 , Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Martin Mistrík (SK) (koordinátor)
Open Design Studio, Multiplace 2007 (spoluorganizátor)
dielňa
 
denne 13-17h
O tom, ako robiť zápisy z multimediálnych aktivít (zvuk, video, projekcia, DJing, inštalácia) do statického média časopisu - tvorba multipisu ako denníka z festivalu Multiplace.



Multipis, otvor sa!
21. apríl 2007 17h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Martin Mistrík (SK)
Open Design Studio
prezentácia
 
Prezentácia časopisu vytvoreného počas workshopu Multipis organizovaného Open Dizajn Studio-m v Infocentre A4 v Bratislave spojený s jeho prvým otváraním a diskusiou o kolaboratívnej práci časopisového tímu.



Multiplace infocentrum
14. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
15. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
16. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
17. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
18. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
19. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
20. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
21. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
22. apríl 2007 14 - 22h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Multiplace 2007
 
Free WIFI internet, projekcie, informácie, Multiplace TV (projekcie a streamingy), recykel kontajner + recykel workshopy, hry a stretnutia.

Prednášky a diskusie, denne o 17.00
O obsahu slovenského internetu, o virtuálnom svete Second Life, o dizajne, prezentácie umeleckých projektov...



Multiplace Is Open
14. – 21. apríl 2007 , Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Katarína Balážiková (SK), Zuzana Dimunová (SK), Peter Nosáľ (SK), Martin Mistrík (SK), Samuel Dahan (CH)
Open Design Studio, Multiplace 2007 (spoluorganizátor)
 
Multiplace is open! Multiplace je festival otvorený všetkým návštevníkom a záujemcom o prepájanie sa všetkými možnými spôsobmi. Práve o tejto otvorenosti je možné presvedčiť sa pomocou prezentácií a reportov zo všetkých miest, kde sa koná tento medzinárodný festival. Priamo v priestoroch Infocentra v A4 dostanú návštevníci vizuálnu informáciu o tom, čo sa práve deje v tom istom čase na inom mieste.



Multiplace PL
19. apríl 2007 18h, DST Palacyk Zielinskich, PL_Kielce
The Manufactur (CH), Ikoon Art (PL), Okosanu (PL), Wojciech Kosma (PL), Pani K. (PL), Makaruk (PL)
Fundacja Kultury Wici, DST Palacyk Zielinskich
koncert, projekcia, vernisáž/výstava
 
Koncerty, videoartové projekcie, interaktívna inštalácia Makaruk: svetlocitlivá inštalácia, ktorá ovláda vonkajší osvetľovací systém a reaguje na pohyb divákov a projekcia živého vysielania Multiplace.
www.firmament.fan.pl/makaruk



Navigácia
13. – 22. apríl 2007 , 13 kubikov, SK_Bratislava
otvorená participácia
13 kubikov
 
Pomôžte našim návštevníkom nájsť cestu od svojich kompov do 13 kubikov! Natočte video, ako sa k nám dostanú z centra Bratislavy, nahrajte zvuky alebo pokyny, ktoré pomôžu viesť ich kroky, urobte 3D vizualizáciu cesty alebo inak spracujte pomôcku pre navigáciu, ktorú môžeme zavesiť na net. || Nezávislá komisia zostavená z našich návštevníkov vyberie najlepšie navigačné pomôcky v rôznych kategóriách (Najfunkčnejšia, Najuletenejšia, Najumeleckejšia atď.), ktoré odmeníme vyberanými cenami. Všetky navigácie, ktoré dosiahnu prijateľné technické parametre zavesíme na náš web, aby ich naši návštevníci mohli využívať.
Dedlajn na prácu je 31.05. – potom potrebujeme pár dní čas, aby sme spracovali vaše navigácie a dali možnosť komisii zhodnotiť ich :)
A v júni sa stretneme v 13 kubikoch na odovzdávaní cien. Díky...

Viac informácií: lukacka@13m3.sk

http://www.13m3.sk





Návštevníci + ONO Okno
14. apríl 2007 9 - 12h, OST-960, SK_Bratislava
otvorená participácia
OST-960
 
raňajky v 0ST-960
Otvorené miesto, zvuková inštalácia „čerpadlo OST 960 “ priestor na meditáciu v temnej miestnosti zo zvukom distribúcie tepla.
Možnosť dohodnúť ďalšie akcie počas ďalších dní Multiplace (AKCIA 000), otvorenosť k spoluprácii a poskytnutie priestoru na piatok alebo sobotu 20,21. apríla.
Keďže miesto bude pravdepodobne stále ešte bez elektriny všetko bude un-plugged, navlastný pohon, s baterkami, na batérie, pri sviečkach...Žeby závody a prekážková dráha pre autíčka na ovládanie? Mobilová hudobná produkcia nacvičenie skladby zo zborom melódií mobilných telefónov účastníkov? Beat box či vox? Energia vyrábaná škrečkom v kolese? Spôsoby získavania energie, teplo v igelitkách, dynamá??? Doneste si niečo na baterky (aj tak už niečo zo sebou máte)!!!!!!!!
Výzva:
zháňam veľké papierové prepravky od vajec na vytvorenie zvukovo izolovanej miestnosti.



Nekonvenčná hudba na Slovensku na prelome 80.-90. rokov
17. apríl 2007 17.30h, Galéria Jána Koniarka – Kopplova vila, SK_Trnava
Július Fujak (SK)
Galéria Jána Koniarka
prezentácia
 
Komentáre k aktivitám Transmusic Comp., SNEHu, M. Burlasa, Veni, L. Burgra, P. Machajdíka a alternatívnych rockových skupín.
PhDr. Július Fujak, PhD. (1966) je vedeckovýskumný pracovník v oblasti semiotiky súčasnej nekonvenčnej hudby, experimentálny skladateľ a organizátor umeleckých podujatí. Popri štúdiu a učiteľských povolaniach sa venoval tvorbe pôvodnej alternatívnej hudby v zoskupeniach Teória Odrazu a Otras (1988-1998). V sezóne 1995/96 bol spoluzakladateľom a umeleckým vedúcim hudobného telesa Kysucký komorný orchester – Musica Kysuca a riaditeľom Kysuckého hudobného kabinetu. Publikuje v domácich i zahraničných odborných periodikách štúdie a články zaoberajúce sa poetikou súčasnej nekonvenčnej hudby. Ako multiinštrumentalista a nekonvenčný hudobný skladateľ sa naďalej venuje pôvodnej experimentálnej hudobnej tvorbe v zoskupení tEóRia OtraSu a v rozličných intermediálnych projektoch na Slovensku i v zahraničí. Organizuje medzinárodný cyklus súčasnej nekonvenčnej hudby HERMOVO UCHO V NITRE (od roku 1999).
jfujak@ukf.sk

 



Obraz vs. text
15. apríl 2007 17h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Martin Mistrík (SK)
Open Design Studio
prednáška
Text vs. obraz Text bez vizuálu, vizuál bez textu?
 
Prednáška o odvekom krvilačnom boji textu a obrazu v grafickom dizajne, a aké je momentálne skóre.



Od interaktívneho umenia k participatívnemu z pohľadu informatika
14. apríl 2007 16h, Galéria Jána Koniarka – Kopplova vila, SK_Trnava
Jozef Kelemen (SK)
Galéria Jána Koniarka
prednáška
 
Prof. RNDr. Jozef Kelemen, DrSc. (1951) je informatik, ktorý sa zaoberá výskumom umelej inteligencie, expertnými systémami a rieši teoretické modely multiagentových systémov, expertným systémom, tiež sa zaoberá experimentálnou a teoretickou robotikou, kognitívnou vedou a vedeckou esejistikou. Pôsobí ako profesor na Ústave informatiky Filozoficko-prírodovedeckej fakulty Slezskej univerzity v Opave a na Vysokej škole manažmentu v Bratislave.
jozef.kelemen@fpf.slu.cz, jkelemen@cutn.sk

Pedagogické a odborné aktivity:
- prednášky na UK v Bratislave, na UPJŠ v Košiciach, na Ekonomickej univerzite v Bratislave, na Univerzite L. Eotvose v Budapešti a na Vysokej škole technickej I. Szechenyiho v Gyori v Maďarsku,
- polročný pobyt so štatútom hosťujúci výskumník v MIT Artificial Intelligence Laboratory, Cambridge, Mass., USA,
- špecializované doktorské kurzy na Vienna University of Technology, Viedeň, Rakúsko a na Rovira i Virgili University, Tarragona, Španielsko.

Bibliografia:
• 1994 - Grammar Systems -- a Grammatical Approach to Distribution and Cooperation, spoluautori: Csuhaj-Varjú, E., Dassow, J., Paun, Gh.
• 1994 - Strojovia a agenty
• 2001 - Kybergolem
• 2004 - Berušky, andělé a stroje, spolu s Antonom Markošom
• 2005 - Iné texty
 



Open Stage
13. – 22. apríl 2007 , Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
otvorená participácia
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, Multiplace 2007
koncert
 
Vždy od 20h.
Koncerty, DJ sety a audiovizuálne jam sessions..
Chcete prispieť svojím DJ-setom alebo koncertom do festivalovej trmy-vrmy? Píšte na admin@multiplace.sk.



Open Your Heartdisk
15. – 21. apríl 2007 , Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Open Design Studio
 
denne 18-20h
účastníci: študenti kurzu grafického dizajnu na Katedre vizuálnej komunikácie na VŠVU-Bratislava, účastníci workshopu Kebabproces na Stanici–Žilina, návštevníci infocentra v Brne a Bratislave.

Dvaja alebo traja dizajnéri, jeden kurzor, jedna obrazovka, jeden hardisk - čo všetko prináša vzájomná spolupráca na spoločnom dizajne? Ko- alebo kontra-produkciu? Každopádne každá kolaborácia môže priniesť obohatenie a možno i zážitok na celý život. Hlavne ak si spoločný výsledok potom vytlačíte siťotlačou aj na tričko.



Openzultácie
14. – 21. apríl 2007 , Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Katarína Balážiková (SK), Zuzana Dimunová (SK), Peter Nosáľ (SK), Martin Mistrík (SK), Samuel Dahan (CH)
Open Design Studio
 
Aktivita je zameraná na poradenstvo v oblasti grafického dizajnu a vizuálnej komunikácie pre všetkých účastníkov a návštevníkov infocentra festivalu Multiplace počas celého trvania Open design studia. Čaká tam na vás príjemný konzultant ochotný konzultovať s vami čokoľvek, čo sa týka grafického dizajnu alebo vizuálnej komunikácie. Posedenie na gauči vám môže pripomínať návštevu u psychiatra, ide však predsa takisto o riešenie osobných problémov a odpovedanie na tie najintímnejšie otázky.



Plug_In Café
15. apríl 2007 18h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
otvorená participácia
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, Atrakt Art
dielňa, koncert
 
18h - workshop / 20h - koncert

Špeciálne vydanie Zzzvukových dielní, ktorých cieľom je kolektívne improvizované hľadanie nových ciest zvuku a priľahlých médií. Príďte a zapojte svoje laptopy, gramofóny, synthy a nápady... alebo sa len zastavte na čaj! Otvorená dielňa so záverečným koncertom má podobu elektroakustickej jam session plnej obrazotvorných zvukov a zhlukov vizuálneho hluku. Príležitosť odskúšať si spoločné experimentovanie podľa pravidiel, ktoré si sami určíte, ale aj možnosť spoznať rôzne spôsoby práce s hudobným softvérom a hardvérom. K dispozícii je príjemné prostredie, voľný vstup na mixpulte či projektore a spoluhráči.


Prezentácia novej katedry KIM (Katedra intermédií a multimédií VŠVU)
19. apríl 2007 17.30 - 19h, Vysoká škola výtvarných umení, SK_Bratislava
Ilona Németh (SK), Anton Čierny (SK), Anna Daučíková (SK)
Katedra intermédií a multimédií VŠVU
prezentácia
 
Prezentácia nového učebného programu a jednotlivých ateliérov spojená s otvorenou diskusiou.



Příšte někdy nashle / See You Later Maybe
16. – 20. apríl 2007 , Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
Klára Doležálková (CZ), Pash* (CZ), Palo Fabuš (CZ) (kurátor)
FaVU VUT, Jelibojelito (spoluorganizátor)
inštalácia
 
Videoinštaláciu "Někdy příšte nashle" tvorí pät slučiek zostavených
z nestrihaného video záznamu, ktorý v priebehu niekoľkých rokov natáčal
Klárin otec pri príležitosti rodinných výletov na chatu. Sledujeme v nich
zdanlivo nevinné scény, v ktorých otec ako človek za kamerou
nastavuje zaznamenávanú skutočnost do polohy, ktorú ňou sám bez
zaváhania predurčuje ako jedinú správnu.

"V záznamu se tak pod slupkou hraných scén a umělých situací obnažuje netečně pošlapaná rodinná harmonie a drobná otcova gesta i slova nabývají obludnosti sahající až k marnivé bezohlednosti."||



Klára Doležálková má za sebou niekoľko živých vystúpení s experimentálnym hudobným zoskupením Kunst-ruch-ter a s ktorým sa zúčastnila už minuloročného vydania Multiplace v Bratislave. Ako študentka Audiovizuálnych štúdií na FAMU pracuje v svojej tvorbe s rôznymi médiami.

 
Pash* je známy predovšetkým ako autor roztodivných postavičiek rozmiestnených v uliciach Prahy. V poslednej dobe však dokazuje svoju mnohostrannosť výletmi do sveta maľby, osobitých animácií ale aj interaktívnych inštalácií, v ktorých sa cíti stále lepšie. Študuje kameru na FAMU a neumýva si nohy.
www.lostpostservice.net

 
Palo Fabuš is the culture publicist, critic and theorist. Not a journalist. His former interest in new media has progressively evolved into wide study of contemporary culture applying a variety of approaches such as sociology, media studies, art theory and philosophy. His research centers these days mostly on the relationship of ICT and evolution of cultural values, contemporary zeitgeist and perception of time.

Since 2009 editor of Umělec. Teaches Social Media course at Department of Media Studies and Journalism FSS MU Brno and occasionally FF MU Brno, FaVU Brno, FIT VUT Brno, FAMU Prague, AVU Prague. Studied Bc. (Applied Informatics) at Faculty of Informatics, Masaryk University in Brno. MA Student at Department of Media Studies and Journalism FSS MU Brno. In 2004-2005 editor-in-chief of IM6. In 2005 and 2006 curator of Zoom festival. From 2005 to 2008 worked as an editor of Literární noviny. In 2007 co-founded Jlbjlt. After seven years of living in Brno, moved in 2009 to Prague.

http://palofabus.net
http://literarky.cz/index.php?p=autor&id=153
http://jlbjlt.net/user/10
 



Prix Ars Electronica
21. apríl 2007 19h, Stanica Žilina-Záriečie, SK_Žilina
Truc sphérique
projekcia
 
Festival nových technológií v službách ľuďom. Festival s rôznymi súťažnými sekciami computer animation, Intetractiv Art, Hybrid Art, Digital Comunities, Freestyle comuting a Next Idea. Prezentácia festivalu predstaví víťazné projekty zo všetkých spomínaných odvetví.



Prix Ars Electronica 2006
14. apríl 2007 18.30h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru
projekcia
 
Víťazné krátke filmy súťaže Prix Ars Electronica - International Competition for CyberArts 2006, ktoré udávajú digitálny smer súčasnému filmu a animácii.


Radio Is Not Dead
(streaming)

17. apríl 2007 14h, Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
Lemurie T.A.Z. (CZ)
FaVU VUT, Lemurie T.A.Z (spoluorganizátor)
dielňa, diskusia
 
Audio stream: http://stuff.lemurie.cz/broadcast_live.m3u

Záznam streamu: archiv.lemurie.cz/sound_archive/
Ladin_broadcast/radio_is_nd.m3u


Diskusia/prednáška zameraná na funkciu a použitelnosť rádia a radioartu v súčasnom Česku a Slovensku a pokus o porovnanie s okolitými krajinami. Hľadanie identity a kontextu funkcie európskych komunitných FM a internetových rádií. Aký význam má budovanie verejného AV archívu a robenie netcastingu?

Dielňa je určena pre záujemcov so základnými znalosťami počítačového spracovania audia a videa. Bude zameraná na osvojenie teoretických a praktických zručností v oblasti vysielania - streamovania - zvuku a obrazového materiálu cez internetu. Každý, kdo vlastní počítač, mikrofón a minidisk alebo len starý magnetofón alebo diktafón na audio kazety má s najväčšou pravdepodobnosťou možnosť vytvoroť si osobnú miniradio stanicu.

Prezentácia Rádia Lemurie T.A.Z. a jeho aktivít - teoria internetu a myšlienka dočasnej autonómnej zóny - žánrový rozsah netrádia (cenzúra, sloboda, copyright) - zmysel spájania viacerých internetových staníc do jednej (zdieľanie) - netrádio komunity - radioterritories, radiactivity - technické predpoklady pre streamovánie (softwary, hardwary) - poetika internetového éteru s praktickými ukážkami
- video broadcasting: rtsp://stream.node9.org/live.sdp
- audio broadcasting: http://stuff.lemurie.cz/broadcast_live.m3u

www.lemurie.cz, http://www.xiph.org/ogg, streamingsuitcase.com, http://www.silentway.com/tips/mp3stream.html, muse.dyne.org, www.tacticaltech.org, http://www.irational.org/sic/radio/, all-streaming-media.com/, http://radiophony.com/html_files/frequency.html, icecast.org, http://wiki.hydrogenaudio.org/, http://radio-copernicus.org, http://radioswap.net, http://node9.org, http://www.oldradio.cz, http://www.radiosimulator.org/
Lemurie taz je aktivita umělců, básníků, hudebníků žijících v ČR, vytvořená na platformě společného provozování rádia jako uměleckého nástroje, vytváření, vysílání a sdílení zvuku a pohyblivého obrazu.
www.lemurie.cz
 



Radioduoshow
(streaming)

16. apríl 2007 19h, Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
Lemurie T.A.Z. (CZ), Rádio Tlis (SK)
FaVU VUT, Tlis (spoluorganizátor), Lemurie T.A.Z (spoluorganizátor)
 
Audio stream: http://stuff.lemurie.cz/broadcast_live.m3u

LEMURIE T.A.Z. vyzýva TLIS.SK na rádiový match v priamom prenose. Tlis.sk predstaví Lemurii T.A.Z. a Lemurie predstaví Tlis.sk. Majú si tieto dve rádia čo povedať? Aká je situácia v SK a ČR? Bude to match alebo rozhovor? Akékoľvek ďalšie a neohlásené vstupy do výsielacieho matche sú veľmi vítané.
Pokusy o férové matche zaradíme podľa potreby do programu infocentra.
match naladíte na adrese:
http://stuff.lemurie.cz/broadcast_live.m3u
Lemurie taz je aktivita umělců, básníků, hudebníků žijících v ČR, vytvořená na platformě společného provozování rádia jako uměleckého nástroje, vytváření, vysílání a sdílení zvuku a pohyblivého obrazu.
www.lemurie.cz
 
Rádio Tlis, už 2 desaťročia pôsobí v bratislavskej Mlynskej doline, a jeho refrešnutý team, vraj konečne s inteligenciou prichádza osviežiť našu dobu i jej ducha.
www.tlis.sk
 



Reaktor
14. apríl 2007 10 - 16h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
15. apríl 2007 10 - 16h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
Angakok Thoth / Daniel Tóth (SK)
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, Peter Chmela (spoluorganizátor), Atrakt Art (spoluorganizátor)
dielňa
 
"Be able to go deeper than you ever could alebo How to do with Reaktor."
Reaktor je zvukový softvér s obrovskými možnosťami, modulárne štúdio, kde si môžete poskladať nástroj svojich snov a vytvárať osobitý zvuk podľa vašich predstáv. Na dvojdňovom workshope so záverečným jamom sa oboznámite so základnými funkciami a skúsite si vyrobiť váš prvý virtuálny syntetizátor či sampler. Dielňu vedie Daniel Tóth. Registrujte sa telefonicky alebo na hormon1@post.sk. Obmedzený počet miest! Vstup: 200 Sk na deň.


Recycle Bin [alebo "Zelená je sexy."]
13. – 22. apríl 2007 , Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
otvorená participácia
Itchy bit
 
Ďalší pokus upozorniť ľudí na problém toxického odpadu. V priestoroch bratislavského infocentra bude umiestnený kontajner pre zber elektronického odpadu. Materiál, ktorý sa takto nazbiera použijeme pri výrobe hardwarovej bižutérie, ad-hoc inštalácií, alebo bude na záver festivalu zrecyklovaný. Podobné kontainery by sme chceli umiestniť aj na iných miestach a presvedčiť ľudí, že „zelená je sexy.“ Tešíme sa na vašu spoluprácu.



Ring voľný
17. apríl 2007 17 - 21h, Filmový klub 35_mm, SK_Bratislava
otvorená participácia
35 mm
projekcia
 
Príďte si to k nám hodiť ... do nášho DVD prehrávača, stáť zoči-voči krvilačným divákom, uhýbať sa vajciam, ktoré do vás nahádžu. Zažite si u nás nefalšované autorské muky. Odrazte sa od anonimity siete. Nedávame pravidlá ani obmedzenia. Žiadne. Len vy a vaše filmy.



Samartzis, La Casa a Guionnet
(streaming)

21. apríl 2007 20h, České muzeum hudby, CZ_Praha
22. apríl 2007 21h, České muzeum hudby, CZ_Praha
Philip Samartzis (AU), Eric La Casa (FR), Jean-Luc Guionnet (FR)
Pampaedia
koncert
 
Stream: http://stream.node9.org/live.sdp

Francouzští zvukoví mistři Eric La Casa, Jean-Luc Guionnet a australský zvukový umelec Philip Samartzis vystoupí v rámci expozice ORBIS PICTUS koncipované Petrem Niklem v Českém muzeu hudby v sobotu 21. dubna ve 20 hodin a v nedeli 22. dubna ve 21 hodin.

Eric La Casa, Jean-Luc Guionnet a Philip Samartzis se dali dohromady v roce 2005 v Australii, konkretne v Melbourne a v Brisbane, kde na festivalu Liquid Architecture předvedli sérii improvizovaných koncertů. Každý koncert je reakcí na dynamiku daného místa. Improvizace vzniká v reálném čase, jako interakce, ve které figurovaly mikrofony, elektronika a víceproudý rozptyl. Prostřednictvím škály zvuků a zvukových prostředků, které tvoří zóny poslechových zkušeností se tato formace snaží vyjádřit pestrou atmosféru toho místa a poukázat na širokou možnost interakce mezi konstruktem a přirozeným. Zvukový otisk expozice ORBIS PICTUS předvede trio behem dvou vikendovych večerů.

Trojice završíla spolupráci v roce 2007, kdy se pokusí prozkoumat spojitost mezi zvukem, místem a prostorem a to díky postupům používajícím rozptyl, místní zvuky, zesilovače a reálné časování jako součást improvizačních zmen. Zamerem teto akce je prozkoumat spojitost mezi zvukovym vyjadřením a prostorem, zjistit existuje-li vedome rozlišování mezi zvukem hudebním a nehudebním.

*Naše práce nemá co dočineni s realistickym pohledem na vec, ale neni ani otazkou tisice zvukovych vrstev smichanych jako čistá zvuková struktura. Na struktuře ani na realističnosti výsledku nám nezáleží. Záleží nám na vztahu zvuku a prostoru, v kterém se nacházíme.*


Sampling: Od regrese k transgresi poslechu
17. apríl 2007 19.30h, Galerie Ciant, CZ_Praha
Lucia Udvardyová (SK/CZ)
CIANT - International Centre for Art and New Technologies
prednáška
 
Rekontextualizace, remanipulace, remix. Velká část umění 20. století se vyznačovala aktualizací starých kontextů v kontextech nových, které realizoval „aktivní konzument“. V rekontextualizačním diskurzu futurizmu, dadaizmu nebo musique concréte pokračuje i hudební sampling jak ho známe dnes z hip hopu, elektroniky nebo popu. Premisou teoretického rámce je polemika představitelů Frankfurtské školy (Theodora W. Adorna a Waltera Benjamina) ohledně produkce a recepce mediálních sdělení. Adornovo tvrzení o implicitní pasivitě recipientů kontrastuje s pozdejšími teoretickými paradigmy francouzského neomarxismu, sémiotiky a kulturálních studií (Michel de Certeau, Roland Barthes, Julia Kristeva, Umberto Eco, Stuart Hall; Chris Cutler a plundrofonie, Nicolas Bourriaud a postprodukce), které zdůrazňují aktivitu konzumentů symbolických sdělení. Sampling, jako příklad aktivní „konsumpce“ smazal hranici mezi konzumentem a producentem, vzniká tzv. prozument.
Lucia Udvardyová absolvovala v roce 2006 magisterský obor Elektronická kultura a sémiotika na FHS UK. Publikuje, překládá, zaměřuje se elektronickou hudbu, street art, DIY media a subkultury.

 



Second Life
(streaming)

20. apríl 2007 17h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Kristian Lukič (YU), Marcela Straková (CZ)
Multiplace 2007, A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru
diskusia
 
Video záznamy:
smecnet.itchybit.org/public/second_life_1.ogg
smecnet.itchybit.org/public/second_life_2.ogg

Organizátori Multiplace a ďalší teoretici či praktici, pozývajú k debate o americkom internetovom svete Second Life, o jeho výzvach, hrozbách, výhodách, či nevýhodách.
www.secondlife.com



Shalom Pax!
20. apríl 2007 20h, Klub Boro, CZ_Brno
Communal Waste Sound System (CZ) (Noizer, Gulaz, Kootcha - breakcore, speedcore, noise), Wodnya (CZ) (Kalinga Crew - amenbreaks - Brno), Companiera Curie Crew (CZ) (freenoise - Brno), Dstepz (CZ) (Jihlava), Vanja (CZ) (nbs), Drsh, Sleepy (CZ), Wodnya & mateyka (Pawlac Zewls), TV Produkt (VJ)
Chernobylmusick, Klub Boro (spoluorganizátor), Jelibojelito (spoluorganizátor), ACStream (spoluorganizátor)
párty
 
Multiplace afterpárty
Breakcore / Noise stage & Dubstep stage


Súčasné videoumenie a digitálny obraz
17. apríl 2007 16h, Galéria Jána Koniarka – Kopplova vila, SK_Trnava
Peter Rónai (SK)
Galéria Jána Koniarka
prezentácia
 
Prezentácia súčasného aktuálneho videa, autori pohybujúci sa na medzinárodnej scéne.
Akad. maliar, profesor Peter Rónai (*1953, Budapešť) je popredný slovenský umelec, ktorý sa venuje najmä videoinštaláciám. Vyštudoval maľbu na VŠVU v Bratislave (prof. J. Želibský, 1974), maľbu a grafiku na Maďarskej Akadémii výtvarných umení (prof. I. Koczis, 1976) v Budapešti a teóriu fotografie na tej istej škole. V období 1990 – 93 bol spolu s Júliusom Kollerom členom skupiny „Nová vážnosť“. V roku 1990 pedagogicky pôsobil na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, o tri roky neskôr vyučoval konceptuálne umenie na FaVU v Brne. Dnes vedie ateliér „video“ na FaVU v Brne, pôsobí tiež ako vedúci katedry umeleckej komunikácie na Fakulte masmediálnej komunikácie na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

 



Synchroni-cities
14. – 22. apríl 2007 , online
otvorená participácia
AltArt Foundation
 

Synchroni-cities je simultálna urbánna hra alebo cesta, ktorá sa pohráva s myšlienkou vytvorenia „multimiest" (miesta, ktoré majú rovnakú definíciu a vedie k nim rovnaká trasa). Hra sa odohráva v reálnom prostredí v rôznych mestách a na internete. Koncept: „Cesta môže viesť na viaceré miesta. Miesta, na ktoré vedie jedna z ciest tvoria multimiesto." Do hry sa môžete zapojiť na stránke www.altart.org/synchroni-cities



T.O.U.C.H.
14. – 22. apríl 2007 , Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Ana Filip (SK/RO), Carlos Katastrofsky (AT), Sebastian Klemm, Marcus Graf (DE/NL)
Itchy bit
 
Niekoľkí priatelia, ktorí sa zoznámili na workshopoch Electrolobby na Ars Electronice, sa rozhodli zostať v kontakte, učiť sa jeden od druhého a niekedy v budúcnosti sa znova stretnúť a hrať sa s kódom, mikročipmi, Pure Data a Processingom, s hudbou a obrazom. Festival Multiplace poskytuje pre takéto stretnutie ideálne zázemie. Budeme buď pracovať na novom projekte alebo na ad-hoc inštalácii, alebo len tak spolu táviť čas, zdieľať čo vieme a čo máme radi. Môžete sa k nám pridať vo festivalovom infocentre.



Talk/Show
14. apríl 2007 14h, Tranzit dielne, SK_Bratislava
Stefan Kalmar (DE), Daniel Pies (DE)
tranzit.sk, Kunstverein München
vernisáž/výstava
 
TALK/SHOW je to, čo naznačuje jeho názov - štyri týždne trvajúca séria prednášok umelcov, dizajnérov, teoretikov, kurátorov a architektov, ktoré sa konali vždy v stredu, štvrtok a piatok o 18.00 na Vysokej škole výtvarných umení (TALK/) v Bratislave a séria projektov, premietaní a performancií, ktoré každú sobotu (o 18.00) postupne pribúdali v tranzit dielňach na bratislavských Zlatých pieskoch (/SHOW). TALK/SHOW sa zaoberá otázkami jazyka médií, architektúry, verejného priestoru a občianskej zainteresovanosti. Diskutuje témy postavenia, aktivít a vplyvu jednotlivca v celku spoločnosti 21. storočia v rámcoch ako sub-ekonómie, sub-komunity, sub-vydavateľstvo, sub-architektúra a sub-dizajn.



Taming The Error Beasts
19. apríl 2007 16h, Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
ufoun (CZ)
FaVU VUT, Chernobylmusick (spoluorganizátor)
prezentácia
 
Pure data aka. mr. Huffman show.
Glitchový art je síce pekná vec, ale pokiaľ človek chce cielene vytvárať chyby, mal by vediet ako fungujú, že? Hĺbková sonda rozklepanou rukou držiacou VEĽMI ostrý skalpel do útrob formátu jpeg prináša nečakané výsledky - a k tomu nám pomáhaj python, a ako vizualizátor pure data & Gem. Na záver sa kľudne pýtajte :) a možno príde i kúzelník.


Tasty Showroom
18. apríl 2007 17h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Samuel Dahan (CH), Zuzana Dimunová (SK)
Open Design Studio
prezentácia
 
Prezentácia kolaboratívneho workshopu na škole Haute Ecole d'Arts et de Design (HEAD), Ženeva (CH), v ktorom bolo zámerom svetového výrobcu parfumov prezentovať vône a chute budúcnosti. Kolaborácia spočívala v tvorbe zvláštneho umelého sveta v podobe piatich miestností, ktoré vizuálne zastupovali nehmotný produkt.



Tract Collectif
17. apríl 2007 17h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Samuel Dahan (CH)
Open Design Studio
prezentácia
 
Prezentácia ženevskej dizajn asociácie Tract Collectif a nahliadnutie do spôsobu ich kolaborácie vrámci GUS Artist place – budove v Ženeve, v ktorej sa nachádzajú štúdiá a ateliéry sochárov, maliarov, módnych dizajnérov, architektov, ilustrátorov a grafických dizajnérov.



Transgénne umenie. Od biológie do galérie
14. apríl 2007 17h, Galéria Jána Koniarka – Kopplova vila, SK_Trnava
Ľuba Lacinová (SK)
Galéria Jána Koniarka
prednáška
 
RNDr. Ľubica Lacinová, DrSc. študovala jadrovú fyziku, biofyziku a výtvarnú fotografiu. Je vedecká pracovníčka, venuje sa fyziológii živočíchov a molekulárnej biológii. Pracovala v Československu, na Slovensku (kde teraz žije), v USA a SRN. Je spoluzakladateľka Strany zelených a zakladala Alianciu žien Slovenska. Je členkou Spoločnosti pre trvalo udržateľný život (STUŽ), spolupracuje s feministickým kultúrnym časopisom Aspektom, mesačníkom Sedmá generace a týždenníkom Mosty. Je zástupkyňou riaditeľa Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky SAV, venuje sa fotografii, publikuje rozsiahle odborné štúdie, jej pútavé články v internetom svete prekračujú hranice disciplín a rúcajú stereotypné bariéry myslenia..
lubica.lacinova@savba.sk

Odkazy na stránky, kde autorka publikuje:
www.changenet.sk , www.aspekt.sk, www.ruzovyamodrysvet.sk

 



Typetrace
11. apríl 19h – 05. máj 2007 , Galerie Ciant, CZ_Praha
Takumi Endo (JP)
CIANT - International Centre for Art and New Technologies
vernisáž/výstava
 
Po Tokiu a Paříži zavítala instalace TypeTrace také do Prahy. Jedná se o interaktivní aplikaci, která umí nahrát každý úder na počítačové klávesnici a následně záznam podle nové časové linky přehrát. Trik spočívá v tom, že přehrání záznamu bere v potaz proměňující se zpoždění mezi jednotlivými údery a toto zpoždění promítá při přehrávání do různých vizuálních reprezentací. V této verzi jde o velikost písma: čím déle trvá napsat slovo, tím větším fontem bude slovo zobrazeno. Díky tomuto vizuálnímu překladu si mohou protagonisté i diváci novým způsobem uvědomit zkušenost psaní. Japonský umělec Takumi Endo pro projekt TypeTrace navíc sestrojil speciální kinetickou klávesnici, která je synchronizována s aplikací a sama znovu vyťukává všechny údery na základě záznamu původního psaní. Pohled na tuto kinetickou klávesnici připomíná piano bez hráče. Umělec v prostoru galerie nainstaluje také počítačový terminál projektu Phonetica. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost zapojit se do dlouhodobého uměleckovýzkumného projektu, jehož smyslem je zkoumání rozmanitosti i podobnosti lidské řeči v globálním měřítku. Výstava TYPETRACE zahajuje výstavní cyklus Hic sunt leones, ve kterém bude Galerie CIANT představovat umělecké projekty autorů z mimoevropských zemí.
www.inexhale.net


Uchoko 03
(streaming)

17. apríl 2007 19h, Infocentrum MTP Brno, CZ_Brno
David Vrbík (CZ), Petr Krušelnický, Stanislav Abrahám (CZ), Ladislav Železný (CZ), Jan Dufek (CZ)
Hucot, o.s., Lemurie T.A.Z (spoluorganizátor), FaVU VUT (spoluorganizátor)
koncert
 
Video stream: http://stream.node9.org/live.sdp

Video záznamy:
uchoko.ffa.vutbr.cz/stream03_skb.html
uchoko.ffa.vutbr.cz/stream03_krus.html

David Vrbík a Petr Krušelnický
3 set / Audio / visual / performance / ADDA/ stream / R22Scope / 518freehand / antena / 3schowes one play

"SKB" - retro-sono-grafia [live edition] - rozmarné zvukové nachádzania medzi zapadnutými chápadlami spomienok sa vynárajú na hladinu a opatrne se rozhliadajú. Nadychujú sa a nechávajú rozoznieť svoje hlasy. Hlasy sa odrážajú od hladiny a okolitého priestoru, vytvárajú ozveny, slučky, rezonujú s ostatnými a vydávajú sa na cestu..
Pseudoimprovizované komentované hľadanie finálneho zvuku.

http://uchoko.ffa.vutbr.cz



Uchoko 04
(streaming)

18. apríl 2007 19h, Klub Desert, CZ_Brno
Mateřídouška (CZ), Mimo-tv - isawiwasi (CZ), Natur Produkt (CZ)
koncert
 
Video stream: http://stream.node9.org/live.sdp

Video záznamy:
uchoko.ffa.vutbr.cz/stream04_mater.html
uchoko.ffa.vutbr.cz/stream04_mimo.html
uchoko.ffa.vutbr.cz/stream04_natur.html

Mateřídouška - Brnenské duo tvoriace zvukové rozprávky a obrazové imaginácie zo sveta snov, ktorými prechádza ako ústredná postava podivuhodne sa smejúca, neustále morfujúca, kozmicky komická, milovaná i nenávidená bábika Bubačka. Audiovizuálna performancia kombinujúca procesovaný spev, naživo mixovanú autorskú hudbu, videoprojekcie z animovaných perokresieb, plastového votrelca a masku väččinou leopardieho mutanta.
Tereza Damcová - spev, performancia, výtvarník
Jiří Suchánek - hudba, animácia, kamera
http://www.materidouska.muteme.cz
 
Mimo-tv - isawiwasi - Alkaloidová šľachtiteľňa krištáľových zvukov prináša do vašeho ucha ďalšie velebné, hlboké, šumivo ostré až mrazivé, miestami suché a prelínajúce sa naoranžovelé príbehy ticha. Z machu a papradia prichádzajú s plnou nošou čerstvo utkaných a s láskou opracovaných oink zvukov, pitipa melódií a tampatynk rytmov Daniel Špaček Embryo a Barka Mottlová s obrazárňou Milana Malíka 000333 ako downtempický&chilloutórny živý audio projekt alien broadcasting centrály Mimo-TV. A ledovce tají ...
http://www.mimo.cz
 
Natur produkt (jesus & morm) - "Samotný vjing nebol náš cieľ. Znalosti zo strihu videa sme spojili s djingom a v súčasnosti tvoríme audiovizuálne sety zložené z vysamplovaných videoklipov a filmov všemožných žánrov, přičom z jednotlivých samplov využíváme súčasne zvuk aj obraz. Inak povedané, pri živých vystúpeniach mixujeme súčasne napr. videoklip s iným videoklipom, prípadne filmom. Tento spôsob je výborným spojením dja a vja v jednu osobu, ktorého nie je možné docieliť, pokiaľ je obraz a zvuk reprodukovaný oddelene."
http://naturprodukt.tv
 



Uchoko 05
(streaming)

20. apríl 2007 20h, Skleněná Louka, CZ_Brno
Zaum, Tomáš Hrůza (CZ), Opuka
Hucot, o.s., FaVU VUT (spoluorganizátor), Opuka (spoluorganizátor)
koncert
 
Video stream: http://stream.node9.org/live.sdp

Zaum - hudobno-vizuálna performancia. Preparovaná gitara + postfolk + glitch (Hotbot, Rampula, Marencik).
 
Tomáš Hrůza - od roku 1998 sa zaoberá tvorbou lineárneho videa, zvukom, iteraktívnymi CD-Romami, inštaláciami, programovaním. "Nové médiá" začal objavovať pri štúdiu na FaVU VUT v Brne, kde od roku 1998 študoval u Keiko Sei a Petra Ronaia. Tomáš Hrůza používá software ako MAX/MSP a Pure Data, spolupracuje s divadlom a improvizačnými hudobníkmi a je autorom mnohých audioviuiálnych interaktivnych inštalácií a performancií.
http://www.v2atelier.com/ht/
 
Opuka - v hudbe Opuky môžeme napríklad počuť click¨n¨cutové postupy, kombináciu elektroniky s akustickými nástrojmi, abstraktné soundscapes,atď... Pred rokom a pol Opuka rozšírila svoju tvorbu o obrazovú časť a začala experimentovať a hľadať určité paralely medzi obrazom a zvukom a možnosti ich vzájomnej komunikácie.V súčasnosti jadro Opuky tvoria hudobník Radek "Kedar" Herold, básnik Jiří Mareček a videotvorca Dušan Urbanec.
http://www.opuka.de
 



Ukážte mi naše mesto
14. apríl 2007 19h, Galéria Bastart, SK_Bratislava
Illah van Oijen (DE) (Human Landscape), Jürgen Rendl (AT) (Urban Flow), Lubo Nosko (SK) (Citylab)
Citylab
prezentácia, diskusia
 
Myslíte si že hotel Kyjev by mal byť strhnutý dolu? Ktorá zeleň ja najhodnotnejšia v meste? Zavadzia Vám vo výhľade kancelárska budova so sklennou fasádou? Kam zmizol duch vášho mesta? Čo cítite keď si predstavujete svoje mesto? Ukážte nám predstavu vašeho mesta! Ukážte to!
"Ukážte mi vaše mesto!" je nová komunikačná platforma na báse internetového fóra na webovej stránke Citylab.sk kde sa môžu stretávať obyvatelia bratislavského regiónu a komentovať premeny, ktorými prechádza mesto Bratislava. Platforma ponúka komunikáciu medzi mesto-tvorcami a mesto-užívateľmi v rôznych diskusných témach. Prineste zo sebou Vaše myšlienky, fotografie, komentáre a vízie vášho mesta. Spustíme to! - "Tanečný parket už čaká… "
Na tomto stretnutí sa oficiálne spustí webové forum "Ukážte mi vaše mesto!" na stránke www.citylab.sk, ktoré vzniklo v rámci projektu HUMAN LANDSCAPE v spolupráci s Citylab.sk. Súčasťou tohto štartovacieho stretnutia je:
prezentácia združenia Citylab.sk a jeho projektov
prezentácia projektu HUMAN LANDSCAPE
štart súťaže "Citylab assay contest"
štart webového fóra "Ukážte mi vaše mesto!"
prezentácia v súčasnosti vznikajúceho projektu TwinCityView zoskupenia URBANFLOW.AT
diskusia a odskúšavanie webového fóra v hudobnom doprovode podporujúcim tanečný brainstorming.


Unsound on tour across borders I.
18. apríl 2007 , Rock Café, CZ_Praha
Kosmischer Pitch with Jan Jelinek (DE) (live), Dictaphone (DE) (live), Neutrino (CZ) (live), Kotra (UA) (live), Subsist (CZ) (dj set)
Postmusic Production, Culture Transfer (záštita), Goethe-Institut Praha (záštita)
koncert
 
Mezinárodní festival současné koncertní elektroniky propojující několik evropských metropolí.

+ workshopy, Sperm cinema a více
www.unsound.pl

Vstupné na jednotlivé večery bude 190,- Kč + poplatky, na místě 250,- Kč. Permanentka na oba dny bude v prodeji za 300,- Kč + poplatky.

Link: Den 2
Pod názvom Kosmischer Pitch sa skrýva trojčlenná skupina, ktorú dal dokopy producent Jan Jelinek preslávený nahrávkami čerpajúcimi zo starých jazzových vinylov vychádzajúcimi na berlínskom labeli Scape. Jelinek za laptopom, Andrew Pekler s gitarou a bubeník Hanno Leichtmann spolu vytvárajú množstvo názvukov éry nemeckého krautrocku pomocou slučiek a vrstiev plávajúcich zvukov. Minimalizmus, psychedelia a deep hous - aj tieto žánre výrazne ovplyvnili poetiku Kosmischer Pitch v intenzite, ktorá zahalí poslucháča.
www.scape-music.de/site/front/..
 
Basgitarista a hráč na elektroniku Oliver Doerell spolu so saxofonistom/ klarinetistom Rogerom Doringom pod názvom Dictaphone mixujú jazz, elektroniku a terénne nahrávky s cieľom stvoriť čo najatmosferickejšiu hudbu, ktorá sa vzpiera zaradeniu do tradičných žánrov.
www.dictaphone-music.de
 
Kotra je sólový projekt Dmytra Fedorenka, ktorý popri vlastných hudobných aktivitách v Kyjeve šéfuje medzinárodne známemu festivalu Detaili zvuku. Práve súčasťou tejto akcie bude ukrajinská časť Unsound on Tour. Fedorenko vydal tucet albumov so svojimi precíznymi digitálnymi zvukovými manipuláciami. Jeho živé vystúpenia sú silným zážitkom vychádzajúcim z kombinácie nekompromisných zvukov a breakbeatov.
http://kotra.org.ua
 



Unsound on tour across borders II.
19. apríl 2007 , Rock Café, CZ_Praha
Cobra Killer (DE) (live), Kate Wax (CH) (live with drummer), Mitch & Mitch (PL), Justice Yeldham (AU), Andrey Kiritchenko (UA) (live), Machine Funck (CZ) (advanced dj set), Natur Produkt (CZ) (a/v set)
Postmusic Production, Culture Transfer (záštita), Goethe-Institut Praha (záštita)
koncert
 
Mezinárodní festival současné koncertní elektroniky propojující několik evropských metropolí.

+ workshopy, Sperm cinema a více
www.unsound.pl

Vstupné na jednotlivé večery bude 190,- Kč + poplatky, na místě 250,- Kč. Permanentka na oba dny bude v prodeji za 300,- Kč + poplatky.

Link: Den 1
Berlínčanky Annika Line Trost a Gina V.D'Orio sú známe svojimi explozívnymi pódiovými vystúpeniami, ktoré prevádzajú pod značkou Cobra Killer a vydavateľstva Monika. Ich tvorba sa dá označiť ako elektronický rock s retro ozvenami hudby Sixties a ostrými breakmi. Newoyrské alternatívne legendy Sonic Youth ich pozvali na svoje turné ako predkapelu. Britský časopis The Wire po ich koncerte výstižne napísal: "Cobra Killer odohrali svoj set elektrizujúceho mutantského disca v štylizácii dvojice pomätených go-go tanečníc..."
 
Polo-Švajčiarka, Polo-Tibeťanka Katie Wax hrá lo-fi electro(clashové) pesničky s textami, ktoré rozpráva aj spieva. Zmiešava však v nich rôzne ďalšie žánre ako minimal techno, electro punk, grime, ambient či industrial blues. Na svojich frenetických live šou hráva teraz Wax so švajčiarskym bubeníkom menom Dave the Hustler. Na aktuálnej nahrávke The Dark Heat Collections, ktorá vychádza práve v čase Unsound on Tour, sú remixy ľudí ako Ellen Allien, Apparat a Roman Fluegel.
www.myspace.com/katewax
 
Kapelu Mitch & Mitch sformovanú v roku 2002 tvoria James Boned Mitch, Mr. Bitch a Serious Mitch. Po debutovej legendárnej nahrávke Luv Yer Country (2003) vlani nasledoval album 12 Catchy Tunes (We Wish We Had Composed). Mitch & Mitch spôsobili svojimi neobyčajnými koncertnými šou spúšť po celom Poľsku a západnej Európe. Budúcnosť majú jasnú - nech to znamená čokoľvek, všetci členovia zamýšľajú pokračovať v "Nekonečnom turné demolovaním klubov nezanechajúc žiadnu dušu nedotknutú. Žiadna budova nie je príliš malá, žiadne mesto príliš čisté a žiadna krajina príliš vzdialená".
http://www.mitch-and-mitch.com/
 
Andrej Kiritchenko je zakladateľom značky Nexsound, ukrajinského vydavateľstva s najoriginálnejšou produkciou, ktorá má v zahraničí skvelú reputáciu a bola už často prezentovaná na prestížnych festivaloch ako je napríklad Transmediale v Berlíne. Kiritchenko doteraz vydal vyše tri desiatky albumov a sám seba opisuje ako "experimentálneho zvukového umelca na rozhraní žánrov", ktorý kombinuje akustickú a digitálnu estetiku, jemné melódie a noise. Hral už na akciách po celej Európe, vlani ho nominovali v kategóriách Objav a Najsľubnejší umelec na Quartz Electronic Music Awards.
www.nexsound.org
 
Natur produkt (jesus & morm) - "Samotný vjing nebol náš cieľ. Znalosti zo strihu videa sme spojili s djingom a v súčasnosti tvoríme audiovizuálne sety zložené z vysamplovaných videoklipov a filmov všemožných žánrov, přičom z jednotlivých samplov využíváme súčasne zvuk aj obraz. Inak povedané, pri živých vystúpeniach mixujeme súčasne napr. videoklip s iným videoklipom, prípadne filmom. Tento spôsob je výborným spojením dja a vja v jednu osobu, ktorého nie je možné docieliť, pokiaľ je obraz a zvuk reprodukovaný oddelene."
http://naturprodukt.tv
 



Unsound On Tour I.
(streaming)

20. apríl 2007 20h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
Cobra Killer (DE), Kate Wax (CH), Mitch & Mitch (PL), Mateřídouška (CZ), Natur Produkt (CZ)
Unsound, Goethe-Institut Bratislava, A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, Atrakt Art, Culture Transfer
koncert
 
Video stream: http://tlis.sk:8000/multiplace.ogg
Video záznamy:
smecnet.itchybit.org/public/ kate_wax.ogg
smecnet.itchybit.org/public/ mitch_and_mitch.ogg
smecnet.itchybit.org/public/ materidouska.ogg

podpora: EU2007.de

Berlínčanky Annika Line Trost a Gina V.D'Orio sú známe svojimi explozívnymi pódiovými vystúpeniami, ktoré prevádzajú pod značkou Cobra Killer a vydavateľstva Monika. Ich tvorba sa dá označiť ako elektronický rock s retro ozvenami hudby Sixties a ostrými breakmi. Newoyrské alternatívne legendy Sonic Youth ich pozvali na svoje turné ako predkapelu. Britský časopis The Wire po ich koncerte výstižne napísal: "Cobra Killer odohrali svoj set elektrizujúceho mutantského disca v štylizácii dvojice pomätených go-go tanečníc..."
 
Polo-Švajčiarka, Polo-Tibeťanka Katie Wax hrá lo-fi electro(clashové) pesničky s textami, ktoré rozpráva aj spieva. Zmiešava však v nich rôzne ďalšie žánre ako minimal techno, electro punk, grime, ambient či industrial blues. Na svojich frenetických live šou hráva teraz Wax so švajčiarskym bubeníkom menom Dave the Hustler. Na aktuálnej nahrávke The Dark Heat Collections, ktorá vychádza práve v čase Unsound on Tour, sú remixy ľudí ako Ellen Allien, Apparat a Roman Fluegel.
www.myspace.com/katewax
 
Kapelu Mitch & Mitch sformovanú v roku 2002 tvoria James Boned Mitch, Mr. Bitch a Serious Mitch. Po debutovej legendárnej nahrávke Luv Yer Country (2003) vlani nasledoval album 12 Catchy Tunes (We Wish We Had Composed). Mitch & Mitch spôsobili svojimi neobyčajnými koncertnými šou spúšť po celom Poľsku a západnej Európe. Budúcnosť majú jasnú - nech to znamená čokoľvek, všetci členovia zamýšľajú pokračovať v "Nekonečnom turné demolovaním klubov nezanechajúc žiadnu dušu nedotknutú. Žiadna budova nie je príliš malá, žiadne mesto príliš čisté a žiadna krajina príliš vzdialená".
http://www.mitch-and-mitch.com/
 
Mateřídouška - Brnenské duo tvoriace zvukové rozprávky a obrazové imaginácie zo sveta snov, ktorými prechádza ako ústredná postava podivuhodne sa smejúca, neustále morfujúca, kozmicky komická, milovaná i nenávidená bábika Bubačka. Audiovizuálna performancia kombinujúca procesovaný spev, naživo mixovanú autorskú hudbu, videoprojekcie z animovaných perokresieb, plastového votrelca a masku väččinou leopardieho mutanta.
Tereza Damcová - spev, performancia, výtvarník
Jiří Suchánek - hudba, animácia, kamera
http://www.materidouska.muteme.cz
 
Natur produkt (jesus & morm) - "Samotný vjing nebol náš cieľ. Znalosti zo strihu videa sme spojili s djingom a v súčasnosti tvoríme audiovizuálne sety zložené z vysamplovaných videoklipov a filmov všemožných žánrov, přičom z jednotlivých samplov využíváme súčasne zvuk aj obraz. Inak povedané, pri živých vystúpeniach mixujeme súčasne napr. videoklip s iným videoklipom, prípadne filmom. Tento spôsob je výborným spojením dja a vja v jednu osobu, ktorého nie je možné docieliť, pokiaľ je obraz a zvuk reprodukovaný oddelene."
http://naturprodukt.tv
 



Unsound On Tour II.
(streaming)

21. apríl 2007 20h, A4 – nultý priestor, SK_Bratislava
Kosmischer Pitch with Jan Jelinek (DE) (krautrock, minimal, psychedelia, deep house), Kotra (UA) (radical breakbeat sounds), Andrey Kiritchenko (UA) (acoustic & digital, tiny melodies & noise), Dictaphone (DE) (new electronic jazz)
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, Culture Transfer (spoluorganizátor), Unsound, Goethe-Institut Bratislava, Atrakt Art
koncert
 
Video stream: http://tlis.sk:8000/multiplace.ogg

Podpora: EU2000.de
Pod názvom Kosmischer Pitch sa skrýva trojčlenná skupina, ktorú dal dokopy producent Jan Jelinek preslávený nahrávkami čerpajúcimi zo starých jazzových vinylov vychádzajúcimi na berlínskom labeli Scape. Jelinek za laptopom, Andrew Pekler s gitarou a bubeník Hanno Leichtmann spolu vytvárajú množstvo názvukov éry nemeckého krautrocku pomocou slučiek a vrstiev plávajúcich zvukov. Minimalizmus, psychedelia a deep hous - aj tieto žánre výrazne ovplyvnili poetiku Kosmischer Pitch v intenzite, ktorá zahalí poslucháča.
www.scape-music.de/site/front/..
 
Kotra je sólový projekt Dmytra Fedorenka, ktorý popri vlastných hudobných aktivitách v Kyjeve šéfuje medzinárodne známemu festivalu Detaili zvuku. Práve súčasťou tejto akcie bude ukrajinská časť Unsound on Tour. Fedorenko vydal tucet albumov so svojimi precíznymi digitálnymi zvukovými manipuláciami. Jeho živé vystúpenia sú silným zážitkom vychádzajúcim z kombinácie nekompromisných zvukov a breakbeatov.
http://kotra.org.ua
 
Andrej Kiritchenko je zakladateľom značky Nexsound, ukrajinského vydavateľstva s najoriginálnejšou produkciou, ktorá má v zahraničí skvelú reputáciu a bola už často prezentovaná na prestížnych festivaloch ako je napríklad Transmediale v Berlíne. Kiritchenko doteraz vydal vyše tri desiatky albumov a sám seba opisuje ako "experimentálneho zvukového umelca na rozhraní žánrov", ktorý kombinuje akustickú a digitálnu estetiku, jemné melódie a noise. Hral už na akciách po celej Európe, vlani ho nominovali v kategóriách Objav a Najsľubnejší umelec na Quartz Electronic Music Awards.
www.nexsound.org
 
Basgitarista a hráč na elektroniku Oliver Doerell spolu so saxofonistom/ klarinetistom Rogerom Doringom pod názvom Dictaphone mixujú jazz, elektroniku a terénne nahrávky s cieľom stvoriť čo najatmosferickejšiu hudbu, ktorá sa vzpiera zaradeniu do tradičných žánrov.
www.dictaphone-music.de
 



Vernisáž Kebabprocess a Laptop party
20. apríl 2007 19h, Stanica Žilina-Záriečie, SK_Žilina
Truc sphérique, Ateliér nových médií KVUaI, FU, TU Košice (spoluorganizátor), Katedra Intermediálnej a Audiovizuálnej tvorby AKU Banská Bystrica (spoluorganizátor), Ateliér priestorových komunikácií doc. Antona Čierneho, VŠVU Bratislava (spoluorganizátor)
vernisáž/výstava, párty
 
Piatkový večer by sme mohli označiť za definitívnu bodku pracovného týždňa, šťastní tí ktorí sa tým môžu riadiť. A práve tí všetci sa môžu stretnúť na Stanici...pri drinku, dobrej hudbe, otvoríme laptopy (kto nemá nevadí bude čo pozerať) a necháme sa vtiahnuť do sveta internetu. To je možností, jeden sa vyzná tu, iný zase inde a všetci budeme objavovať poklesnuté obrázky a videá bez nejakých ohľadu na nejaké autorské práva, Budeme obzerať, hodnotiť, debatovať a do toho všetkého zahrá DJ Idols, Puppesh a Asistent.



Video In Progress
Special Edition: Nové videoumenie zo Strednej Európy

17. apríl – 08. júl 2007 , RISD Museum, US_Providence
Viera Levitt (SK/US) (kurátorka)
Viera Levitt, RISD Museum (spolupráca)
vernisáž/výstava
 
1. časť: Azzoro Group (Oskar Dawicki, Igor Krenz, Wojciech Niedzielko, Lukasz Skapski) - Majetok , Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Little Warsaw (András Gálik, Bálint Havas)
2. časť: Ilona Németh, Pavel Mrkus, Juraj Dudáš
3. časť: Pavlína Fichta Čierna, Zbyněk Baladrán

Nezávislá kurátorka Viera Levitt pripravila pre RISD múzeum výber zo súčasného videoumenia a digitálneho umenia z Českej a Slovenskej republiky, Maďarska a Poľska. Prezentácie prebiehajú v troch tematických programoch: Art Power/Moc umenia (17.4. - 13.5.), Global Impact/Dosah globálneho (15.5. - 10.6.), Their Stories/Ich príbehy (12.6.-8.7.).

Nové videoumenie zo Strednej Európy, 1. časť: Art Power
Tento program sa s istou dávkou irónie až sakrazmu zameriava na sociálnu stránku súčasného umenia a jeho vzťah k moci, a ako môže byť umenie zneužité alebo použité výtvarníkmi, resp. ako ich samotných môže systém umenia zneužiť.

Nové videoumenie zo Strednej Európy, 2. časť: Global Impact
Zaoberajú sa stredoeurópski autori rovnakými otázkami ako americkí a sú obklopení podobnými civilizačnými chorobami? Videoprogram podčiarkuje prepojenie týchto geograficky vzdialených miest prostredníctvom všeobjímajúceho jazyka globalizácie.

Nové videoumenie zo Strednej Európy, 2. časť: Their Stories
Posledný program je nahliadnutím do príbehov ľudí na okraji spoločnosti a ich osobnej pamäte, resp. vizuálnej pamäte z archívnych materiálov z čias bývalého režimu.

Video osobne: Viera Levitt, kurátorka
17.5. 2007 18:30-19:30

Kurátorka série videoprogramov predstaví historické pozadie krajín Strednej Európy a ich súčasný vývoj smerom k dravému kapitalizmu. V čom sa odlišuje umenie tohto regiónu od tzv. západného umenia? Do akej miery umelci konfrontujú svoje skúsenosti z predchádzajúcim režimom a aktuálnu situáciu a do akej sa ich snažia ignorovať v snahe o všeobecne platnú, globálnu výpoveď? Je vôbec koncept "regiónu" v umení stále opodstatnený či dôležitý?

Poďakovanie: Raster galéria, Varšava

Viera Levitt (predtým Viera Jančeková) pracovala ako kurátorka Galérie Jána Koniarka v Trnave od roku 1997 a v roku 2002 sa stala najmladšou riaditeľkou regionálnej galérie na Slovensku. Bola kurátorkou alebo spolukurátorkou viac ako 30 výstav na Slovensku, v Českej republike, Nemecku, Rakúsku, Luxembursku a USA. Prezentácie alebo prednášky týkajúce sa súčasného umenia mala v Bratislave, Berlíne, Rotterdame, Hirošime, Dillí, Caracase či v Providence, USA.
Od januára 2006 žije v americkom štáte Rhode Island a pôsobí ako nezávislá kurátorka.
vieralevitt[at]gmail.com
 



Video prenosy z Multiplace v A4 - nultom priestore v Bratislave
15. – 21. apríl 2007 , online
Itchy bit
 
Stream: http://tlis.sk:8000/multiplace.ogg

denný prenos z A4



Videovojny na YouTube, alebo zápas o myseľ v novej dimenzii
21. apríl 2007 20.30h, Stanica Žilina-Záriečie, SK_Žilina
Peter Pikna (SK)
Truc sphérique
prednáška, projekcia
 
Pohľad na spoločenskopolitické dianie vo svete od deväťdesiatych rokov po súčasnosť. Milióny očí objektívov, kamier a kamierok televízií, novinárov, amatérov, alebo „šikovných“ fotokolážníkov, denne sledujú, dokumentujú, rýpu, hľadajú a hodnotia dianie sveta. Výber z internetových videoserverov, kde je každý pohľad na svet hodnotnou ukážkou, a v rovnakom čase len ďalším odpadom, exkrementom spoločnosti..
Farebný pohľad na svet, alebo realita a propaganda. Okno do sveta, alebo výber zo skutočnosti. Dráma, alebo porno.



Videoworks & Laptop Party FUTU DJs
20. apríl 2007 20h, IC Culture Train - Centrum súčasných umení, SK_Košice
študenti FUI TU
IC Culture Train
projekcia, koncert, párty
 
Kolekcia videoartu študentov Fakulty umení a intermedii TU Košice, noc videí a ďalších poklesnutých obrázkov a výberom FUTU Djov.



Vysiela Rádio Tlis
16. – 20. apríl 2007 , online
Tlis
 
denne o 19-24h vysielanie Rádia Tlis z Multiplace
prenos koncertov, rozhovory a vlastný program...

nalaďte si stream na:
http://live.tlis.sk:8000/live_128.ogg
http://live.tlis.sk:8000/live.ogg ||

čo robiť ak nejde stream: http://www.tlis.sk/ak-nejde-stream





Web / Content / SK
(streaming)

19. apríl 2007 18.30h, Infocentrum MTP Bratislava, SK_Bratislava
Tomáš Bella (SK), Patrik Garaj (SK), Ján Šifra (SK), Tomáš Ulej (SK), Robo Zelník (SK), Michal Čudrnák (SK) (moderátor), Dušan Barok (SK/CZ/DE) (moderátor)
13 kubikov
diskusia
 
Video stream: http://tlis.sk:8000/multiplace.ogg
Video záznam: smecnet.itchybit.org/public/ webcontent_sk.ogg
(Ogg Vorbis je otvorený formát a jeho stream môžete spustiť napríklad cez prehrávač VLC, prípadne iné prehrávače a pluginy).

Priamy link na IRC chat: http://www.13m3.sk/chat.htm
Záznam diskusie na IRC: mtp6.web-content-sk.irc.log.txt

V akej fáze sa nachádza slovenský web? Pokrivkáva za vyspelejšími, alebo sa vzmáha vďaka prípone 2.0? Nie je tomu dávno, čo sa dala slovenská Wikipedia "prebrowsiť" za hodinu, dnes by ste na to potrebovali pri počte viac ako 60 000 článkov zopár dní. Pôvodný obsah v podobe video-streamu bol v nedohľadne, zajtra ho bude možno ponúkať každý väčší portál. S oneskorením, ale predsa sa aj toto médium stáva na Slovensku neoddeliteľnou súčasťou osobného a verejného. Nadšenci skenujú zadarmo knihy, komentujú každodenno na blogoch, experimentujú s formou a kolektívnymi postupmi. Amatéri sa stávajú profesionálmi, bežní používatelia kurátormi digitálneho obsahu. Nadstavíme mu kritické zrkadlo a nazrieme do krištáľovej gule – prineste si so sebou otázky.

Diskusia bude vysielaná cez internet a paralelne prebiehať online IRC debata na kanáli #multiplace (na IRCnet-e). Zapojte sa aj zo svojich domovov!

Tomáš Bella pracuje ako šéfredaktor internetového vydania denníka SME. Profesijný živopis a články od autora.
 
Patrik Garaj píše o internete pre Mediálne.sk. Články od autora.
 
Ján Šifra pracuje v Neopublic Porter Novelli, kde je zodpovedný za rozvoj inovatívnych produktov v oblasti presvedčovacích (persuasive) technológií, horizontálneho a virálneho vplyvu.
 
Tomáš Ulej je redaktor prílohy Počítače denníka SME ale najmä digitalizátor slovenskej literatúry. Blog
 
Robo Zelník v súčasnosti pracuje ako správca siete, zaujíma sa o spoločenské siete, open source, nezávislý občiansky aktivizmus, permakúlturu, človeka a jeho pôsobenie v biosfére a v technosfére. Viac info na Vsieti.sk.
 



Zapĺňanie dier
14. apríl 2007 9h, Tranzit dielne, SK_Bratislava
otvorená participácia, Laco Teren (SK) (koncept)
tranzit.sk
 
Vybraní/é umelci/kyne budú vyzvaní, aby navrhli a zrealizovali zaplnenie dier v oplotení areálu Studenej 12. Na mieste budú prítomní aj niekoľkí odborní asistenti ako zvárač a podobne. Principiálne sa použije len druhotný materiál, ktorý je k dispozícii v okolí. Každá zaplnená diera bude označena popiskou vrátane autorstva, krátky popis projektu vrátane “v rámci | in the frame of MULTIPLACE 2007”. Projekt obsahuje praktický aspekt nutnosti intenzívnejšieho zabezpečenia priestoru / metaforicky komunikuje potreby lokálneho kultúrneho prostredia.
Na mieste predpokladáme masívne diskusie na neformálnej báze.
 
 
(cc) 2007 Multiplace - Newsletter - Wiki - Podpora - Press - Kontakt